12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kremlj upozorava na sukob s NATO-om pošalju li saveznici vojnike

Moskva

Kremlj je u utorak upozorio da će sukob između Rusije i NATO-a biti neizbježan ako europske članice Saveza pošalju svoje vojnike u Ukrajinu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je u ponedjeljak mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu, iako je istaknuo da zasad o tome nema suglasja.

– Činjenica da se razgovara o mogućnosti da članice NATO-a pošalju određene kontigente u Ukrajinu je vrlo važan novi element, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima upitan za komentar Macronovih izjava.

Na pitanje koliki bi u tome slučaju bio rizik od izbijanja izravnog sukoba Rusije i NATO-a, Peskov je odgovorio: “U tome sIučaju, morali bismo govoriti ne o mogućnosti, nego o neizbježnosti (izravnog sukoba)”.

Visoki ukrajinski dužnosnik je rekao da su razgovori zapadnih zemalja o izravnoj vojnoj intervenciji u Ukrajini dobra stvar i pokazuju da postoji svijest o tome da je ruska agresija prijetnja Europi.

– Kao prvo, to pokazuje apsolutnu svijest o rizicima koje za Europu predstavlja militaristička, agresivna Rusija, izjavio je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO ne planira slanje svojih snaga u Ukrajinu.

Češki i poljski premijer Petr Fiala i Donald Tusk i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavili su da njihove zemlje ne razmatraju slanje svojih vojnika u Ukrajinu.

– Uvjeren sam da trebamo jačati one oblike pomoći koju smo davali od početka ruske agresije, rekao je Fiala na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tuskom u Pragu.

– Vjerujem da ne trebamo otvarati neke druge metode ili načine, istaknuo je Fiala dodajući da je sadašnji fokus na vojnoj pomoći te humanitarnoj i gospodarskoj potpori Ukrajini.

Tusk je dodao: “Poljska ne planira slanje svojih vojnika na teritorij Ukrajine”.

– Mislim da danas ne bismo trebali nagađati hoće li u budućnosti nastupiti okolnosti koje bi mogle promijeniti to stajalište, dodao je.

Slovački premijer Robert Fico, koji se protivi slanju vojne pomoći Ukrajini, rekao je prije sastanka u Parizu da nekoliko članica NATO-a i EU-a razmišljaju o slanju vojnika na bilateralnoj osnovi i upozorio da bi to razbuktalo sukob.

– Stav Mađarske je jasan i čvrst: ne želimo slati ni oružje ni vojnike u Ukrajinu. Rat ne treba produbiti ili proširiti, već ga treba završiti, napisao je Szijjarto u utorak na društvenim mrežama.

Dužnosnik Bijele kuće je Reutersu u ponedjeljak rekao da ni SAD ni NATO ne planiraju slati vojnike u Ukrajinu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije