16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Načelnik hercegnovskog Centra bezbjednosti Goran Banićević: Herceg Novi I Crna Gora ne mogu biti utočište osuđenim kriminalcima

Sa pressa CB HN – foto S.Kosić

Zahvaljujući profesionalnom i dobrom radu pripadnika policije stanje bezbjednosti u Herceg Novom je stabilno, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik hercegnovskog Centra bezbjednosti  (CB) Goran Banićević.

On je istakao da su dobri rezultati ostvareni u oblasti krijumčarenja droga, privrednom kriminalitetu, javnom redu i miru i saobraćaju. Naglasio je da su rasvijetljena sva krivična djela iz oblasti krvnih delikata, kao i da nije bilo sukoba između organizovanih kriminalnih grupa.

“Broj krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta  od početka godine smanjen je za 32,24 odsto, riješeno je i šest slučajeva iz ranijeg perioda”, kazao je Banićević I ustvrdio da ni jedno takvo djelo “neće biti stavljeno u fioku”.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta, otkriveno je 98 krivičnih djela koja su se odnosila na utaju poreza i korupciju, a šteta po budžet je 1,918 miliona eura.

Novoformirano odjeljenje za drogu u ovoj godini zaplijenilo je 93 kilograma raznih opijata u 153 slučaja, i podnijelo 32 krivične prijave.

Na pitanje novinara Boka News kako se bore protiv, prema tvrdnjama roditelja i građana,  sve prisutnijoj prodaji i konzumaciji droga u okolini škola, Banićević je kazao da su u svim obrazovnim ustanovama u opštini imali predavanja o štetnosti droge, da intezivno rade na njenom suzbijanju, ali da im u tome treba pomoć roditelja, prosvetara i medija. Naveo je da su pokrenute prekršajne i krivične prijave protiv dilera droge koji su radili u okolini škola.

Konferenciji za novinare prisustvovao je  načelnik kriminalističke policije, Dragoljub Peković.

Herceg Novi i Crna Gora ne mogu biti utočište osuđenim kriminalcima, istakao je Banićević i to potkrijepio podacima da je Centar bezbjedosti zajedno sa SDT,  specijalnim policijskim odjeljem za organizovani kriminal i  sa partnerskim inostranim službama, lišio slobode 17 lica koji su članovi  organizovanih kriminalnih grupa.

CB HN

Zahvaljujući saradnji sa Interpolom u proteklih mjesec uhapšeno je troje stranih državljana, osuđenih za organizovani šverc narkotika. U oblasti saobraćaja problem predstavljaju lica koja voze u alkoholisanom stanju.

U redovnim kontrolama evidentirana je 564 alkoholisanih vozača, a čak 157  je vozilo sa preko jednim  promilom alkohola u krvi zbog čega su lišeni slobode.

“Trudimose svim potencijalima, ljudskim i profesionalnim, da ovaj grad bude bezbjedan. Postupamo pošteno i odgovorno prema građanima i svima koji su u tranzitu ili odmaraju u Herceg Novom”, kazao je komandir stanice policije Dejan Ostojić.

Banićević je kazao i da se hercegnovska policija već priprema za novogodišnje praznike kako bi obezbijedili bezbjednost građana i gostiju Herceg Novog.  Načelnik CB Herceg Novi je saradnju sa Osnovnim državnim, Višim i Specijalnim tužilaštvom, ocijeni dobrom i uspješnom.

/S.Kosić/

Najčitanije