18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nacionalno vijeće: Sve je spremno za uvođenje eura

Euro

Sve je spremno za uvođenje eura s 1. januarom 2023. godine, istaknuto je u srijedu na 19. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, pri čemu su građani pozvani da se za novogodišnji vikend opskrbe dovoljnom količinom gotovine.

Sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj predsjedao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, a o visokoj spremnosti svih sustava u institucijama kojima su na čelu između ostalog su izvijestili predsjednici uprava Fine i Hrvatske pošte, kao i najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj.

Ministar financija Marko Primorac podsjetio je da od 5. septembra teče razdoblje dvojnog iskazivanja cijena, a ono će se protegnuti i na cijelu 2023. godinu.

Podsjetio je i da će prvih 14 dana nove godine biti moguće plaćanje i u kunama i eurima, a trgovci su dužni predopskrbiti se eurima i vraćati ostatak novca u toj valuti. “U iznimnim situacijama, ako netko iz objektivnih okolnosti nije uspio u dovoljnoj mjeri obaviti predopskrbu, moći će izvraćati iznose i u kunama”, napomenuo je Primorac.

Kada je riječ o zamjeni kuna u eure, ona će se moći vršiti još godinu dana u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte, a nakon tog razdoblja novčanice će se moći trajno mijenjati u HNB-u, a kovanice još dvije godine, dakle do kraja 2025. godine.

U tijeku je i prilagodba mreže bankomata, kojih je oko četiri tisuće, a Primorac je istaknuo kako je logistički vrlo zahtjevan proces, pri čemu će od 1. januara na 2.700 bankomata biti moguće podizati eure, a do 15. siječnja traje razdoblje u kojem se ne naplaćuje podizanje gotovine s bankomata bilo koje banke.

“Apeliramo na razumijevanje građana”

Primorac ne očekuje značajnije poteškoće oko uvođenja eura, a zamolio je građane, s obzirom da se prelazak na novu valutu događa u novogodišnjoj noći, da se opskrbe dovoljnom količinom gotovine. Kako je riječ o složenom procesu, apelirao je na razumijevanje građana, u slučaju ako im neko vrijeme uoči i poslije uvođenja eura neke financijske usluge, poput bankomata, neće biti na raspolaganju.

I guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je pozvao građane da pripreme dovoljnu količinu gotovine, s obzirom da zbog tranzicije na euro neko vrijeme neće raditi kartice te mobilno i internet bankarstvo.

“Već bi 2. januara sve trebalo funkcionirati normalno, što je u biti vrlo brza tranzicija”, ocijenio je Vujčić.

Kada je riječ o proizvodnji kovanica s nacionalnim motivima, postoje određene poteškoće zbog nabave potrebnih sirovina, dosad je otkovano 400 milijuna eurokovanica, u idućih tjedan dana planira se otkovati još pet milijuna, tako da će biti realizirano 96,5 posto planiranog otkova, izvijestio je Vujčić.

Plenković: Ulazak u eurozonu ostvarenje velikog i strateškog cilja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je ocijenio da Hrvatska ulazi potpuno spremna u eurozonu, pod čime podrazumijeva i ukupnu ekonomsku situaciju, koja se između ostalog ogleda i u gospodarskom rastu u ovoj godini od oko šest posto, kao i najvišem kreditnom rejtingu po sve tri vodeće rejting agencije.

Zahvalivši svim dionicima koji su sudjelovali u cijelom procesu, Plenković je istaknuo da ulazak u eurozonu predstavlja ostvarenje velikog i strateškog cilja, a da će država, društvo i gospodarstvo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u odnosu na krize s kojima se suočavaju.

Između ostalog, rekao je i da će prelazak na euro značiti dodatan poticaj gospodarskom rastu.

Izvijestio je i da je s ministrom financija Primorcem prije sjednice posjetio trezor HNB-a da bi vidjeli kako izgledaju logističke pripreme. Također, rekao je i da će se ulazak u eurozonu simbolički obilježiti nešto iza ponoći na Novu godinu, kada će ministar financija i guverner HNB-a na jednom bankomatu blizu HNB-a podići eure.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije