9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Najmanje 11 osoba poginulo u potonuću putničkog broda u Japanu

japan-brod-potonuće – Yutube

Broj žrtava potonuća putničkog turističkog broda u Japanu popeo se na 11 nakon što su spasitelji jučer pronašli tijelo djeteta, posljednje potvrđene žrtve havarije.

Ukupan broj osoba na brodu Kazu 1 koji je potonuo u subotu u blizini obale na krajnjem sjeveroistoku Japana iznosio je 26, od čega je bilo 24 putnika i 2 člana posade, uključujući dvoje djece. Još uvijek se traga za petnaestero ljudi, od čega i za jednim djetetom.

Japanska obalna straža potvrdila je danas informaciju o jučerašnjem tragičnom pronalasku tijela djeteta, a pronađena su još i tijela sedmorice muškaraca i tri žene, oko 14 kilometara sjeverno od mjesta s kojeg je brod poslao poziv u pomoć.

Čamci za spašavanje s broda također su pronađeni nasukani na stijenama, potvrdila je obalna straža. Dodaju kako im je organizator putovanja rekao da su svi na brodu nosili prsluke za spašavanje, no neke su žrtve pronađene bez njih.

Istovremeno, nameću se pitanja o tome zašto je brod plovio po lošem vremenu i na području u blizini slapa Kashuni, koje je zbog svoje stjenovite obale i jake plime poznato kao izuzetno teško mjesto za manevriranje brodom.

K tome, u vrijeme polaska broda iz luke, prognozirani su visoki valovi i jak vjetar, a navodno su se i ribarski brodovi vratili u luku prije podneva zbog lošeg vremena. Voditelj lokalne ribarske zadruge tako je za medije izjavio kako je nezamislivo da se turistički obilazak nastavi po tako lošem vremenu.

Japansko ministarstvo prometa pokrenulo je istragu nad operaterom broda, Shiretoko Pleasure Cruiseom, zbog upitnih sigurnosnih standarda i odluke da se provede obilazak unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima. Brod istog operatera nasukao se na istom području prošle godine u lipnju, a u svibnju je još jedan njihov brod udario u plutajući objekt na moru, pa se istražuje moguća poveznicama među navedenim nesrećama. U međuvremenu, operateru je naloženo da poduzme potrebne korake za poboljšanje sigurnosti nakon incidenata.

Obalna straža je priopćila da se prednost u potrazi i spašavanju daje onima koji se još uvijek vode kao nestali, dok se istovremeno prikupljaju dokazi za pokretanje kaznenog postupka protiv operatera zbog sumnje u profesionalni nemar.

Potraga se danas nastavlja pomoću zrakoplova, patrolnih čamaca, a navodno i ribarskih brodova iz luke Utoro.

Najčitanije