13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Najmodernija i najnovija saobraćajnica u Tivtu, MR1 u mraku i više od godinu nakon što je završena

Kružni tok kod Đuraševića u potpunom mraku

Iako je saobraćajnica MR1 u potpunosti završena prije više od godinu dana, javna rasvjeta na novom tzv.MR 1 pristupnom putu za kompleksu Luštica Baz u Krtolima ni dan danas nije proradila.

Moderna cesta sa obostranim biciklistilkim stazama i trotoarima, dužine skoro 5 kilometara na potezu od lokalnog puta za Plave horizonte do Solila, uveče je u potpunom mraku. Stoga su pješačke i biciklističke staze na MR 1 veoma rizične za upotrebu nakon zalaska sunca, a ambijent saobraćajnice koja zaobilazi naseljena mjesta, idealan za lopove i sakupljače sekundarnih sirovina koji pod okriljem mraka, mogu neometano krasti saobraćajnu sugnalizaciju i druge djelove opreme ove ceste. U potpunom mraku uveče su i obje raskrnice-kružna toka na MR 1 saobraćajnici – onaj kod Đuraševića, kao i veliki kružni tok na Solilima.

Prvu fazu MR 1 saobraćajnice u dužini od oko 2,5 kilometara zvanilno je otvorila 1.juna 2018. tadašnja tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijevič (DPS). Cestu od zaleđa sela Đuraševići do postojećeg puta za Plave horizonte, sa sedam mjeseci zakašnjenja u odnosu na ugovoreni rok, sagradila je podgorička firma „Toškovići“. Investiciju vrijednu 2,5 miliona eura vodila je Opština Tivat, iako je novac za nju obezbijedila Vlada. Drugu fazu MR 1 na potezu od Đuraševića do Solila dugu 2,2 kilometra i vrijednu 2,97 miliona eura, u ljeto prošle godine zavrđila je kompanija „Bemax“ iz Podgorice. Iako su radili u znatno težem terenu, „Bemaxovi“ radnici su posao završili u predviđeno vrijeme i mnogo kvalitetnije nego što je to godinu ranije sa prvim dijelom ove saobraćajnice, napravila kompanija „Toškovići“. Ipak, mreža javne rasvjete koja je postravljana sa obje strane kolovoza i pješačkih i biciklističkih staza, do danas nije proradila, a iz Opštine Tivat ni nakon četiri dana, nisu odgovorli na pitanja „Vijesti“ zbog čega je to slučaj, ko je kriv za to što javna rasbjeta ne radi i kada će konačno, taj problem biti otklonjen i o čijem trošku.

Iako ni godinu dana od kada je ovaj novu projekat javne infrastrukture vrijedan preko 5 miliona eura, završen i predat na upotrebu, Opština Tivat kao njegov investitor nije se potrudila da otkloni proleme na mreži javne rasvjete koju su, zajedno sa cestom, poreski obveznici davno platili. Nezvanično, razlog za što cjelokupna mreža javne rasvjete na MR1 saobraćajnici ne radi, je problem koji postoji na dijelu mreže što ga je prije vipe od dvije godine gradila i instalirala kompanija „Toškovići“. Zbog toga ni dio mreže na drugoj dionici ceste koju je gradio „Bemax“ i koja je potpuno ispravna, ne može biti prikjučen na napajanje električnom energijom, pa ni te svjetiljke ne funkcionišu. Iz Opštine Tivat nisu odgovorili na pitanja „Viesti“ do kada će MR1- možda i najbolja lokalna saobraćajnica na teritoriji tog grada, biti u potpunom mraku i koje je bila svrha trošenja na stotine hiljada eura novca poreskih obveznika na javnu rasvjetu na toj saobraćajnici, ako ona ni nakon više od godinu dana od kada je cesta stavljena u promet, i dalje ne radi.

Izvor:S.L

Najčitanije