20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Najviše novca uložiće u puteve

Tivat – Centar

Opšina Tivat je za narednu godinu planirala kapitalni budžet u ukupnom iznosu od 12,724 miliona eura. Ukupan budžet grada za 2019. uključujući srsedstva za rad lokalne uprave i transfere lokalnim JP i JU, inače, iznosiće 20,96 miliona eura.

Administracija gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) namjerava da tokom naredne godine realizuje 4,23 miliona eura kapitalnih izdataka za lokalnu infrastrukturu za projekte koji su već ugovoreni ali nisu završeni ili još nisu ni započeti. Od toga je najviše novca – 2 miliona eura predvišđeno za plaćanje druge faze izgradnje MR1 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay, a koju gradi kompanija Bemax. Za prvu fazu izgradnje obalnog šetalištaBelane koja se obećava i konstanto odlaže već godinama, planirano je pola miliona eura, za prvu fazu lungo mare pješačke staze u Krašičima 350 hiljada eura, dok je 303 hikjade eura opredijeljeno za nastavak rekonstrukcije i opremanja velike dvorane Centra za kulturu. Iznos od 400 hiljada eura odvojen je za gradnju Vatrogasnog doma što je takođe investicija koju Opština Tivat obećava, ali ne uspijeva započeti već godinama, dok je upola manje novca opredijeljeno za treću fazu izgradnje saobraćajnice u Cacovu – takođe jedan od projekata koji se „kilavo vuku“ već godinama.

Kusovac je planirao da naredne godine Opština izdvoji čak 2,3 miliona eura za eksproprijaciju, od čega će 1,3 miliona poći samo na plaćanje privatne zemlje Krtoljana koje je Opština uzurpirala prije četiri godine kada je počela gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini, a sada plaća sudske sporove sa mještanima – pravim vlansicima tih nekretnina. Za plaćanje kreditnih rata njemačkoj KfEW banci za gradnju kanalizacione i vodovodne mreže, lokalna uprava dogodine će potrošiti 490 hilljada eura, za investiciono održavanje javnih objekata biće izvdvojeno 114 hiljada eur, dok je za „ostale kapitalne izdatke“ predviđen iznos od 240 hiljada eura. Za izgradnju vodovoda i kanalizacije opredijeljeno je 250 hiljada eura, dok je najvrijedniji novi projekat izgradnje lokalne komunalne infrastrukture koji će biti započet naredne godine – nova MR2 pristupna saobraćajnica za Luštica Bay, procijenjena na 1,65 miliona eura.

Opština je u kapitalni budžet za 2019. uvrstila i izgradnju kružnih tokova na Jadranskoj magistrali u Kukuljini i kod stare zgarde Opšztine u centru Tivta, a što takođe obećava i nerealizuje već godinama. Za te dvije raskrnice opredijeljeno je 900 hiljada eura, dok će sanacija potpornih zidova na lokalnom putu za Gornju Lastvu kpštati 50 hiljada. Za uređenje sportskih terena u Donjoj Lastvi određeno je 250 hiljada eura, 300 hiljada koštaće nastavak izgradnje Kotorske ulice na Seljanovu, gradnja objekta za Dnevni centar za djecusa posebnim potrebama vrijedna je 400 hiljada, dok je za „modernizaciju saobraćajne infrastrukture“ određeno 1,3 miliona eura.

Izvor:S.L

Najčitanije