12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon „Tesla“ kamiona, stižu „Tesla“ brodovi na elektropogon

Port liner

Nizozemska kompanija „Port-Liner“ je saopštila da će ove jeseni biti gotove dvije „Tesla barže“ na elektropogon. Očekuje se da će projekt od 100 milijuna eura, podržan subvencijom od 7 milijuna eura iz Europske unije, imati značajan utjecaj na lokalni transport između luka Amsterdam, Antwerpen i Rotterdam.

Izvršni direktor „Port-Linera“ Ton van Meegen izjavio je za „The Loadstar“:
– U Europi postoji oko 7.300 unutrašnjih brodova, a više od 5.000 njih su u vlasništvu poduzetnika u Belgiji i Nizozemskoj. Možemo graditi više od 500 godišnje, ali u toj dinamici je potrebno oko 50 godina da se industrija uključi u zelenu energiju.

Očekuje se da će prvih 6 barži „ukloniti“ 23.000 kamiona s puteva godišnje u Nizozemskoj i zamijeniti ih transportom nulte emisije. „Port-Liner“ razvija vlastita plovila, ali su razvili i tehnologiju koja obuhvaća baterije unutar kontejnera.

Meegen kaže da bi im je to omogućilo da nadograđuju postojeće barže:
– Ovo nam omogućava da rekonstruiramo barže koje su već u funkciji, što je veliki podstrek za zelenu energiju u industriji. Kontejneri se pune na licu mjesta, snabdjevač je „Eneco“, koji struju dobiva putem solarne energije, vjetrenjača i drugih obnovljivih izvora.
Prvi brodovi će završiti svoje prvo putovanje krajem ove godine.

Najčitanije