13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Narod Pobjeđuje: Podržaće nas ko je iskreno protiv kriminala i korupcije

Narod Pobjeđuje

Građanska lista Narod Pobjeđuje (NP) koja je okosnica aktuelne lokalne vlasti u Tivtu poručila je da je njihova i uprava građanskih listi Bokeški Forum i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat” u proteklom periodu veoma uspješno vodila grad.

Osvrćuči se na godišnjicu od izbora nosioca njihove liste  Željka Komnenovića za predsjednika Opštine jer je on na tu funkciju imenovan na sjednci SO 16.oktobra prošle godine, iz NP su saopštili da su “proteklih godinu dana rada nove vlasti obilježili mukotrpan rad i zalaganje, pa se iz izuzetno nepovoljnog stanja i minusa u budžetu od preko četiri miliona eura došlo u situaciju da Opština Tivat ima potpuno stabilne finansije.”

“Plus od preko četiri miliona eura i stopostotna realizacija planiranih prihoda budžeta već u oktobru, omogućili su pokretanje brojnih investicija, uprkos tome što smo u predizbornoj kampanji najavljivali da kapitalnih investicija neće biti prije 2022. godine.  Još jedno važno predizborno obećanje bila je racionalizacija opštinske administracije, što je takođe ispunjeno, te će se ekonomski efekat ovog poteza osjetiti od naredne godine u vidu dodatne uštede od preko pola miliona eura godišnje.”- saopštili su iz NP dodajući da je aktuelna tivatska vlast “počela sa vraćanjem milionskih prihoda  koje je prethodna vlast raznim kriminalnim činjenjima i nečinjenjima “zaboravljala” da naplati.”

“Tako smo vratili  u budžet naše Opštine 2,3 miliona eura od komunalija koje je bivša DPS-SD-HGI uprava volšebno propustila da naplati, i koje nikada ne bi završile u budžetu Opštine da su oni ostali na vlasti. I sve smo to uradili u političkom ambijentu u kome se nisu desile ključne političke promjene na državnom nivou – nije izvršena lustracija u pravosuđu, nije izabrano novo tužilaštvo, nije usvojen Zakon o porijeklu imovine, niti je izmijenjen ijedan od nakaradnih sistemskih zakona.”- naglašavaju su iz te građanske liste.

Ističu da je ekonomska stabilizacija i domaćinski odnos prema javnim finansijama osnova  za buduća ulaganja u infrastrukturu i rješavanje brojnih problema građana Tivta. To, po njima, treba da posluži kao pokretač ekonomskog razvoja grada i rezultiraju otvaranjem novih radnih mjesta.

Naglašavaju da sve što je postignuto ne bi bilo moguće bez doprinosa koalicionih partnera iz BF i GB, “ali ni bez podrške kolega iz tivatskog SDP-a.” Ta partija inače, odlukom svoje centrale u Podgorici, početkom septembra zvanično je povukla svoju parlamentarnu podršku manjinskoj lokalnoj vlasti kolacije NP-BF-GB u Tivtu i ostavila ih bez skupštinske većine, ali i kvoruma za rad lokalnog parlamenta jer su se opozicione DPS, SD i HGI nakon toga, odlučile da bojkotuju sjednice SO, zajedno sa SDP-om.

“Zahvaljujući glasu odbornika SDP Aleksandra Đurovića, 16. oktobra 2020. smijenili smo čelne ljude prethodne uprave, izabrali predsjednika Opštine, i počeli preuzimanje izvršne vlasti. Time smo zaustavili do tada nezapamćenu pljačku opštinskog budžeta. Bilo je od izuzetne važnosti da se pljačka zaustavi što prije. Da nismo postigli dogovor, i da se moralo ići na nove izbore – prethodna kriminalizovana uprava bi imala još najmanje tri mjeseca da upravlja gradom, i ko zna koliku dodatnu štetu bi Tivat i građani Tivta pretrpjeli za to vrijeme.”- saopštili su iz NP dodajući da je “jasno  postoje određeni nesporazumi i nedostaci u funkcionisanju nove vlasti.”

“Ali – mudrim pristupom, međusobnim uvažavanjem i otvorenim razgovorom sa našim partnerima, i, prije svega, s apsolutnom odlučnošću da jednom za svagda raskrstimo s korupcijom, kriminalom, i diskriminacijama svake vrste – sve uspješnije rješavamo i rješavaćemo probleme koji muče građane Tivta.”-zaključuju iz građanske liste Naod Pobjeđuje.

Izvor:S.L.

Najčitanije