15 C
Kotor

Slušaj online radio

Narodna bilioteka Budve – Promocija romana „Kastigulja“ Jasenke Lalović

Roman-Kastigulja

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, a uz poštovanje  mjera u suzbijanju širenja koronavirusa,  u četvrtak, 15. aprila u amfiteatru Akademije znanja u Budvi biće promovisan novi roman Jasenke Lalović -“Kastigulja”. Roman predstavlja treći dio trilogije “Brda od pelina” koju sem “Kastigulje” čine dosad objavljeni romani: “S one bande moje gore” i “S ove bande moje gore”. Promocija počinje u 19 časova a učestvuju: Jasenka Lalović, autorka, Tanja Vujović, spisateljica, Dubravka Drakić, glumica i Stanka Stanojević, moderatorka.

“Roman Kastigulja (osramoćena žena) zatvara krug autorskog opusa Jasenke Lalović, kao završni nastavak prijašnja dva romana. Trilogija, koju je sada moguće promatrati u cjelini, djelo je književnice koja jasnim izričajem, slojevitim i preciznim opisima likova i njihovih sudbina, dobacuje do same biti uloge žene u crnogorskom društvu. Takvoj je ženi, u unaprijed zadanim ulogama, daj bože da ih je više, ali uglavnom su svedene na onu jednu u stoljetnom, dato da prenosi i trpi tradicionalna, najčešće nepisana pravila, ona koja ne podnose propitivanja i sumnju, ona pravila koja sjedaju na teret ženi, jer ona je ta što će nepogrešivo i dobrovoljno čuvati obraz, ugled i čast porodice” – zapisao je između ostalog u svom kritičkom osvrtu na roman pod nazivom Žena-stup Nikola Gamilec, novinar i publicist iz Zagreba.

Istoričarka i novinarka Gordana Predić u predgovoru knjizi bilježi: ”Ovo je samo na prvi pogled priča o jednoj porodici i ženama te porodice kroz više generacija. Smeštajući ih u vremenski okvir s kraja devetnaestog veka pa sve do kapitulacije Italije u Drugom svetskom ratu, a prostorno ih stavljajući na primorsku stranu, spisateljica nas uvodi mnogo dublje ne samo u bit nego i u međusobne odnose svih naroda koji žive na ovim prostorima.

Ako su prve dve knjige nosile žene sa ove i one bande gore, teret ove treće, po meni, ravnopravno dele i ženski i muški likovi.”

Najčitanije