22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Naše sidro“ podsjeća na brodove koji su plovili u flotama gotovo svih većih ex-YU brodarskih kompanija

Naše sidro

Forum „Naše sidro“, posvećen istorijatu pomorstva i trgovačke mornarice na prostoru bivše Jugoslavije u saradnji sa fimrom „Tilia grafika“ iz Lipika u Hrvatskoj, objavio je veoma limitorani broj posebnih zidnih kalendara za 2021. godinu, namijenjenih kolecionarima i zaljubljenicima u pomorstvo.

Posebno dizajnirani kalendar krasi 12 fotografija: od Jugolinije i Jadrolinije Rijeka, preko Splošne plovbe iz Pirana, Atlantske plovidbe Dubrovnik, Mediteranske plovidbe Korčula, Jadroplova Split, do Jugooceanije Kotor i Prekookenaske plovidbe Bar.

Naše sidro

Među ovim fotografijama brodova su i neke koje šira javnost do sada nije imala priliku da vidi, kao što je to naprimjer slučaj sa novoobjavljenom fotografijom starog trampera „Boka“ iz 1957. godine – prvog novosagrađenog broda kotorske Jugoocenije. Svaku fotografiju prati i odgovarajuća kraća legenda sa osnovnim podacima o brodu i njegovoj sudbini.

Prigodno, kalendar otvara fotografija zlosrećnog Jugolinijinog bulk carriera „Dunav“ iz 1973.godine, a koji se nalazi na januarskom listu.

Ovaj brod tragično je nastradao prije tačno 40 godina – u noći 28.decembra 1980. „Dunav“ sa zapovjednikom, kapetanom duge plovidbe Srečnom Vukošom iz Kostrene i 31 članom posade, potonuo je u orkanskoj oluji na Tihom okeanu, oko 700 milja istočno od japanske luke Jokohama. Jedan od tada najvećih jugoslovenskih trgovačkih brodova,„Dunav“  od 25.000 tona nosivosti koji je tom prilikom pod punim teretom plovio iz Sjeverne Amerike za Kinu, na Tihom okeanu nestao je bez traga i glasa, ostavši do danas zabilježen u analima brodarstva na istočnoj obali Jadrana, kao jedna od najvećih pomorskih tragedija ovdašnjih ljudi. Potraga za “Dunavom” je prije četiri decenije trajala danima, ali bez ikakvog rezultata –nikada nisu pronađeni čak ni najmanji ostaci, a sa nestaloga broda nije bio upućen ni standardni SOS oziv u pomoć.

Naše sidro

Inače, forum “Naše sidro” ima više od hiljadu članova koji na adresi www.nase-sidro.com sakupljaju, dijele informacije, fotografije i materijale u preko 4,6 hiljada pokrenutih tema koje se tiču istorijata trgovačke mornarice, brodova i pomorskih kompanija na istočnoj obali jadrana – od sredine 19. do početka 21. vijeka.

Izvor:S.L.

Najčitanije