15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastava iz epohe Baroka u Perastu

Kitnjast stil, kontrast svjetla i sjenke, ukrašavanje palata balkonima i konzolama, učenici drugog razreda kotorske Gimnazije su ovih dana mogli vidjeti na slikama Tripa Kokolje i peraškim palatama iz XVII i XVIII vijeka. Na zidovima i tavanici crkve Gospe od Škrpjela dočekali su ih razni prizori iz Marijinog života, od rođenja do smrti, barokna galerija od šezdeset osam slika, nastala u XVII vijeku.

Nakon obilaska lapidarijuma i muzejskog prostora, uz pratnju i tumačenja vodiča, brod ih je odveo u Perast, u posjetu Muzeju grada, poznatom kao palata Bujović. Ispred njih su se otvorile brojne slike prošlosti, barokni portreti plemićkih porodica, stari venecijanski i turski mačevi i sablje, raskošno venecijansko ogledalo.

Bibliotekarka Muzeja im je pokazala i prvo izdanje Gundulićevog epa „Osman“, sačuvanog u biblioteci plemićke porodice Visković, koje su nedavno obrađivali na časovima književnosti, kao i latinično izdanje „Gorskog vijenca“ iz 1868. godine.

Ovakav vid nastave profesorice književnosti su uvrstile u otvoreni dio obaveznog nastavnog programa. Odjeljenja su vodile profesorice Sonja Golub-Klenak i Ljiljana Odža koje ove godine predaju drugom razredu.

Najčitanije