17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavlja se saradnja Francuske i Herceg Novog: Pjer Loti i Paskvala Ivanović povezuju vijekove

Foto OHN

Povodom stogodišnjice smrti Pjer Lotija (10.06.1923.), u foajeu Dvorane Park danas se održava konferencija o putopisnoj književnosti francuskog mornaričkog oficira i književnika, romanopisca impresioniste kojeg su privlačili rijetki i nepoznati pejzaži i civilizacije.

Loti se 1880. godine iskrcao sa engleskog ratnog broda “Temerer” u Baošićima, gdje je upoznao devetnaestogodišnju Paskvalu Ivanović, čijom ljepotom i mladošću je bio očaran. Za ovo kratko vrijeme rodila se velika ljubav između dvoje mladih, ali je Loti ipak morao isploviti i zaivijek napustiti Crnu Goru.

Godine 1934. Društvo prijatelja Francuske postavilo je spomen ploču u Baošićima u znak sjećanja na Pierre Lotija i na njegov boravak u tom primorskom mjestu. Tekst na ploči glasi: “Za sjećanje na Pjera Lotija francuskog pisca koji je boravio u zemlji Paskvalinoj od 4. avgusta do 31. oktobra 1880. godine”. Jedna ulica u Baošićima nosi i njegovo ime.

Kako je kazao ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije, posebno zadovoljstvo je što se ova konferencija održava u gradu Iva Andrića i što na njihovom primjeru možemo da vidimo moć književnosti.

Foto OHN

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić čestitao je ambasadoru Timonijeu i predstavnicima Francuskog instituta na trudu i zalaganju u očuvanju francuske istorije i jezika van granica matične države, jer je to najviši oblik patriotizma – čuvati svoje i kada ste daleko.

“Ipak mogu da kažem da Herceg Novi nije daleko od Francuske zbog brojnih prijateljstava i saradnje. Više je razloga za to – u našem gradu veoma dobro radi NVO Avenir u kojoj djeca, ali i odrasli uče francuski jezik i kulturu, učestvuju na danima Frankofonije u Crnoj Gori i inostranstvu. Od prošle godine Herceg Novi je jedan od 50 članova Evropske federacije Napoleonovih gradova, između ostalog zbog istorijskog nasljeđa iz vremena Napoleonove vladavine ilirskim provincijama. Sa posebnom pažnjom i poštovanjem odnosimo se prema spomen mjestu gdje počivaju francuski vojnici, pored  crkve Sv. Ilije na Žvinjama. Taj spomenik podigli su njihovi sunarodnici, solunski borci 126. odreda, koji su bili u Boki 1919. godine”, podsjetio je predsjednik Katić.

Nakon uvodnih riječi francuskog ambasadora i predsjednika Opštine Herceg Novi, akademsku diskusiju nastavili su glavni urednik portala Le Courrier des Balkans, Žan-Arno Derans, profesor na Filološkom fakultetu u Nikšiću, Dragan Bogojević i profesorica na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, Ivona Jovanović.

Konferenciji su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, Gradski amdinistrator Nenad Đorđević, sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica i sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije, Nenad Vitomirović.

Najčitanije