17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastradali migranti: Gurnuti s glisera

Migranti – foto Reuters

Četvorica migranata su umrla nakon što su gurnuti s glisera nedaleko od plaže u Kadizu na jugu Španije, saopštla je španska civilna garda i spasilačka služba.

Gliser je prevozio ukupno 27 migranata, a 23 su preživjeli.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama i u lokalnim medijima, a čiju vjerodostojnost Rojters do sada nije potvrdio, prikazuju crni čamac na naduvavanje blizu plaže te na njemu ljude kako preko palube bacaju druge osobe, koje počinju da plivaju u moru.

„Vidjeli smo čamac krijumčara droge kako dolazi, ali nisu krijumčarili drogu, već su na njemu bili migranti. Odjednom, počeli su da skaču, a neke su bacili. Ima čak i fotografija koje prikazuju jednog od šefova koji pištoljem prijeti migrantu kao da mu govori: ‘Skoči ili ću te upucati’“, rekao je svjedok Havijer Gonzales za lokalnu televiziju.

Gonzales je surfer koji je bio na plaži sa grupom od 15 do 20 kolega i pomogao je migrantima da izađu iz vode.

„Otišli smo prema momcima, migrantima, i dotad, unutar minute ili dvije, su trojica njih već ležala licem prema dolje. Prvo smo uzeli one koji su ležali licem prema dolje, a potom smo izvukli ostale“, ispričao je.

Dok su ljudi na plaži požurili u pomoć, čamac je odjurio.

Druga osmorica migranata su ostavljena na plaži Sankti Petri u obližnjem gradu Kiklani, gdje su im pomoć pružili medicinsko osoblje i Civilna garda, a trojica su prebačena u bolnicu zbog hipotermije.

Kadiz se nalazi na jugu Španije, otprilike 20 kilometara od sjevernoafričke obale.

Uprkos svojoj blizini, područje Kadiza nije često odredište migrantskih ruta iz Magreba jer se nalazi na obali Atlantskog okeana, gdje su morski uslovi zamršeniji, a nadzor Gibraltarskog moreuza je intenzivan.

Najčitanije