20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Navarov“ retro-guc pokupio komplimente poznavaoca nautike

Navar 7

Malo brodogradilište i servisni centar za jahte „Navar Inciorporated“ iz Tivta napravilo je novi model plovila i to po posebnoj nardužbi klijenata koji su inače, stanovnici novog turističkog grada Luštica Bay u Boki.

Riječ je o gucu sa otvorenom palubom, jendostavno nazvanom „navar 7“, a koji je posebna inkarnacija najpopularnijeg modela tivatskog brodogradilišta, motornog brodića „navar 795“ što se već nekoliko godina izrađuje u „cabin“ i „open“ varijanti,. Novi „navar 7“ je guc dizajniran u retro-stolu i bogato opremljen, a pored otvorene palube koja je potpuno presvučena tikovinom, katakterišu ga drveni jarbol i upravljanje sa tradicionalnom argolom, a ne točkom kormila kakav imaju gotovo svi današnji modernri brodovi i jahte.

Po posebnoj želji naručioca, na brod je ugrađena i izezetno velika krmena platforma za kupanje i sunčanje, pa dužina „navara 7“ dostiže ukupno 8,35 metara. Ovaj brodić registrovan je za osam osoba, a u potpalublju se nalazi manja kabina sa ležajem i mjestom za sjedjenje dvije osobe, kao i dva frižidera kapaciteta +po 30 litara. Maksimalnom brzinom od 17 čvorova najnoviji brodić iz tivatskog škvera, pokreće „Yanmar“ dizel motor snage 110 konja, a sa dva rezervoara za gorivo od po 115 litara, autonomija ovog guca je čak 300 milja štoi je dovoljno da se njima iz Boke na primjer, stigne čak do Venecije. Brod je opremljen i retro-dizajniranom tendom za sunce, ima rezervoar za slatku vodu od 130 litara, tuš na krmi, pramčani potisnik, modernu navigaciju, sidreni vuinč sa daljinskim upravljanjem, te muzički uređaj sa vodootpornim zvučnicima. Cijena  ovako opremljenog „navara 7“ iznosi 70.000 eura sa PDV-om, a mnogi koji su vidjeli za sada jedini napravljeni primjerak novog broda u marini Luštica Bay, raspituju se kod brodograditelja iz Tivta o uslovima pod kojima mogu naručiti ovaj brod.

Navar 7

„Tikovinom prekt+rivena paluba sa argolom i jarbolom, privlači više pogleda od mnogih milionskih jahti, jer je ovakav guc ono što u oku i duši izaziva toplinu, tako da bi smo ga od sveg srca kandidovali za regatni brod takmičenja tradicionalnih jedrilica poput regate „Latinsko idro“- zapisali su pored ostaloga, specijalizovani novinari splitrkog magazina „Otbvoreno more“ koji su ovih dana testirali novi „navar 7“ u akvatorijumu zaliva Trašte na Luštici.

Osim ovog broda i modela 795 iz koga je on izveden, tivatski „Navar“ gradi i male pasare tipa „navar 465“, te veće 10 –metarske stakloplastične brodove tipa „navar 1025“ u više varijanti – kao jahte, ribarske, policijske patrolne  i radne brodove, a lani je izgrađena i specijalna varijanta „navara 1025“ u vatrogasno-spasilačkoj verziji. Plovila koja samostalno konstruiše i gradi „Navar“ iz Tivta inače, trenutno su daleko tehnološki najkompleksniji i najsloženiji proizvodi koje uopšte pravi cijela crnogorska privreda, jer se sva industrija naše države svodi na proizvodnju nešto malo drvenog namještaja, kliznih ležajeva za motore i alkoholnih pića.

Izvor:S.L

Najčitanije