26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje 40 godina upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotor na UNESCO listu Svjetske baštine

Kotor UNESCO – foto M.Marušić

Povodom obilježavanja 40 godina upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotor na UNESCO listu Svjetske baštine, Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO uz podršku opština Bar, Kotor i Tivat, kao i Pomorskog muzeja Crne Gore, organizuje Regionalni sastanak ICOMOS mreže Jugoistočne Evrope.

Sastanak će se održati u Kotoru, od 26. do 27. septembra 2019. godine, dok će dan kasnije biti priređen terenski obilazak Starog Bara.

Tim povodom u Crnoj Gori boraviće predsjednik međunarodnog udruženja ICOMOS, Tošijuki Kono, potpredsjednik Grelan Rurk, kao i dugogodišnji potpredsjednik Bendžamin Muton.

Pored njih sastanku prisustvuju predstavnici ICOMOS udruženja: Austrije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a sastanku će prisustvovati i predstavnici budućeg ICOMOS udruženja Crne Gore, koje je u osnivanju, kao i predstavnici crnogorskih institucija iz oblasti zaštite kulturnog nasljeđa.

Kotor noću - foto Z. Nikolić
Kotor noću – foto Z. Nikolić

Na otvaranju sastanaka govoriće: ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, princ Nikola I Petrović Njegoš i predsjednik međunarodnog udruženja ICOMOS Tošijuki Kono.

Među temama sastanka naći će se pitanja regionalnih praksi u oblasti konzervacije i reastauracije, ali i pitanja lokalnih specifičnosti, izazovi i prilike za saradnju, pitanja dokumentacije i registara koji se odnose na nacionalna kulturna dobra, kao i saradnja sa regionalnim nevladinim organizacijama i univerzitetima.

Regionalni sastanak ICOMOS mreže Jugoistočne Evrope počinje u četvrtak 26.septembra  u 9 sati u crkvi Sv. Pavla.

Najčitanije