16 C
Kotor

Slušaj online radio

Ne prestaju sukobi izraelske vojske i Hamasa – Djeca evakuirana iz bolnice Al-Shifa prevezena u Egipat

Sukobi izraelske vojske i Hamasa – foto EPA

Na sjeveru Gaze ne prestaju sukobi izraelske vojske i Hamasa. Palestinske vlasti objavile su da je 12 osoba poginulo nakon zračnog napada na bolnicu na sjeveru Gaze, čiju je izgradnju financirala Indonezija. Iz bolnice Al-Shifa prerano rođena djeca napokon su prevezena u Egipat. Izraelska vojska objavila je snimku koja, prema njihovim tvrdnjama, pokazuje tunel ispod bolnice Al Shife dug 55 metara, na dubini od deset metara.

Hagari: Nećemo stati dok ne vratimo taoce

– Hamas je zarobio naše starije građane, muškarce, žene, djecu, bebe. Moralna je dužnost izraelskih obrambenih snaga vratiti sve taoce kući. Nećemo stati dok to ne učinimo. Hamas je skrivao i ubijao naše taoce u bolnici al-Shifa i ispod nje izgradio terorističke tunele. Istina je sada jasna. Hamas iz bolnica vodi rat i teror, rekao je Daniel Hagari, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga.

Žestoke borbe Hamasovih militanata i izraelskih snaga vode se na području oko kampa Jabalija, gdje je snažno Hamasovo uporište. Na drugom kraju pojasa Gaze, najmanje 14 Palestinaca ubijeno je u dva izraelska zračna napada na kuće u gradu Rafahu, blizu granice s Egiptom.

Za primirjem čeznu i Hamasovi militanti, kako bi dobili priliku predahnuti i reorganizirati se. Nagađa se da će neki oblik prekida vatre biti dogovoren u zamjenu za puštanje izraelskih talaca, a Katar, koji ima ulogu posrednika u postizanju takvog sporazuma ističe da su ostale samo vrlo male prepreke za puštanje otetih Izraelaca na slobodu.

Evakuirane bebe stigle u Egipat

28 prerano rođene djece, koja su evakuirana iz bolnice al-Shifa u Gazi, stiglo je u Egipat. S pomoću prijenosnih inkubatora bebe su raspoređene u bolnice u al-Arishu i Kairu. Među njima je i kći Lobne al-Saik.

– Bolnica Al-Shifa bila je u okruženju, nije bilo mlijeka i situacija se pogoršavala. Pogoršalo se i stanje moje kćeri – ponovno je morala biti spojena na kisik. Moja poruka svijetu je – dosta je bilo. To su nevina djeca, rekla je majka evakuiranog djeteta.

Nakon što je bolnica al-Shifa pala u ruke Izraelaca, njihovi tenkovi sada su raspoređeni oko indonezijske bolnice na sjeveru Gaze, gdje je prema podacima Hamasova ministarstva zdravstva ubijeno 12 Palestinaca, a deseci su ranjeni.

Suprotno tvrdnjama Izraela, Hamas ističe da izraelske snage nisu dokazale postojanje njihovih stožera ispod bolnica te da su pronađeno oružje podmetnuli Izraelaci.

– Tvrdili su to i za bolnicu Al-Quds i nisu pronašli ništa, a sada to govore za Al-Shifu i opet ništa nisu pronašli, ustvrdio je Osama Hamdan, visoki predstavnik Hamasa u Libanonu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije