20 C
Kotor

Slušaj online radio

Neobičan i opasan sportski podvig – Osvajanje Viline pećine u litici Pestingrada, Glas Boke, 1934.

Pestingrad – Vilina vrata foto Klaudio Katelan

Ove nedjelje prenosimo tekst iz stare štampe, Glas Boke 1934. godine, tekst o neobičanom i opasanom sportskom podvigu, Antona Kilića i  Nikole Roksandića, osvajanja Viline pećine u litici Pestingrada, iznad Kotora.

Tekst prenosimo integralno.

Neobičan i opasan sportski podvig – Glas Boke 1934.

Anto Kilić obućar iz Mula koji je našoj jav­nosti već poznat kao izvrstan sportista i planinar (g. 1933 prešao je za nepunih 8 sati na biciklu 110 kilometara najnapor­nijeg puta: Muo-Kotor-sepertinama u Cctinje-novim putem u Budvu-Grbalj-Muo) došao je na ideju da sa svojim dru­gom obućarom Nikolom Roksandićem, Slavoncem na­stanjenim na Mulu, istraži Vilinu pećinu koja se nala­zi na nepristupačnoj litici is­pod Pestingrada, a koja je upravo svojom nepristupač­nomu odvajkada dražila na­rodnu maštu — Odvažni sportisti popeli su se na drugi dan katoličkog Uskrsa na vrh Pestingrada i razgledali teren.

— Iduće nedjelje ponijeli su sobom dlijeta, čekiće i dugi konop u kukom i popeli se pod strmu i golu liticu visoku i oko 25 m, na čijem se vrhu nalazi ulaz u pećinu. Počeli su da u litici dubu rupe (na otstojanju od ½ metra svaku) u koje su zabili čavle i tako pokušali stvoriti neku vrstu stepenica do ulaza. Ali uvje­rivši se da je tako nemoguće osvojili liticu, nastojali su je obići bilo sa lijeve ili desne strane, ali je podnoije pećine sa obje strane bilo jednako izlizano i strmo.

Pestingrad

— I ovaj ne­uspjeh nije obeshrabrio naše sportiste, te su 15. aprila i po treći put pokušali da dopru do pećine. Ovoga puta poni­jeli su sobom oko 60 kg raz­nog alata i gredica od kojih su napravili ljestve, ali i kad su nadovezali sve gredice, do ulaza je falilo još kojih 10 metara

 — Kitić se popeo prvi na ljestve i kad je bio na vrhu, uz očitu pogibelj života, iskorišćujući i najmanju hrapa­vost i rijetko slabo busenje na skoro okomitoj litici, viseći o vrhovima prstiju, uspuzao je uz liticu i sišao u ulaz pe­ćine. Izvadio je nož koji je iz predostrožnosti bio ponio so­bom i pošao naprijed. Nasred pećine do samog ulaza nalazi se nekoliko stabala ćesvine. Kad se popeo na jedno malo uzvišenje iza stabala, Kitić je ostao prilično razočaran.

Vilina pećina foto pestingrad.com

U pećini nije našao ništa, osim dva komada (gplilera) austrijskih granata koje su za vrijeme rata tuda eksplodirale. Ciiela pećina je duboka i Si­rota nekih 40 metara. Tlo je po­kriveno zemljom, a svod i strane su sitno hrapave i bez siga.

Dok je Kitić razgle­dao unutrašnjom pećine, nje­gov drug Roksandić pojavio se na ulazu i zvao ga u pomoć. Kitić se uhvatio rukama za jaku ćesvinu i pratio mu nogu, za koju se ovaj uhva­tio i ušao u pećinu. Međutim, ispod pećinu iskupilo se nekoliko čobana koji su sa zebnjom pratili ovo opasno penjanje. Oba druga ostali su u pećini od 11 do 17 sati, uvidjevši tek sada da istim putem ne mogu natrag.

Pestingrad – foto Gateof

Za­molili su čobane da im do­nesu konope. Oni su otrčali u selo i donijeli 10 urivaka (pletenih uprtnjača), teuz ve­liku muku jedva je jednome uspjelo da im 3-4 urivka dobaci u pećinu. Za čobanima došlo je iz sela dvadesetak ljudi i žena koji su Kitića i Rosandića nastojali odvratili od spuštanja na urivcima, i savjetovali ih da pričekaju do sutra, da im donesu jače ko­nope. Ovi ih nijesu poslušali, nego su omotali urivak oko najjače ćesvine i počeli ne manje opasno spuštanje. Prvi : se spustio Rosandič. Kitić Je zapalio suho lišće i jedan stari panj, pa se i on spustio. Kad su stigli pod litica, bili su gladni kao vuci i pošo su ručati, skinuli su ljestve koje su ostavili gore. U to je stigao pod pećinu i fotograf Verderber koji ib je slikao. Tu su ostali do 19 sati. Tada su puslili tri rakete i uputili se niz brdo kući gdje su sti­gli u 21 sat.

Ovaj opasan sportski podvig služi na čast našim stvar­no hrabrim i rijetkim sportistima Kiliću i Roksandiću.

/H. Br./

Glas Boke, 1934.

Najčitanije