16 C
Kotor

Slušaj online radio

Neophodna rekonstrukcija na pristaništima kako bi Prizna počela saobraćati

Pristanište – Lepetane – Uklonjeni trajekti Pomorskog saobraćaja – foto Boka News

Trajekt Prizna, koji je stigao prošle sedmice u Boku kotorsku i usidren je u Zelenici, još nije počeo da saobraća na liniji Kamenari – Lepetane.

Prema pisanju Pobjede postojeće širine trajektnog usjeka na obali su 7,5 metara, a širina rampe trajekta Prizna je osam metara, tako da rampa uopšte ne može ući u postojeći usjek.

Druga sporna stavka je dužina trajektnog uzgona od vodene linije do kote horizontalnog poravnanja sa magistralom, koja je 4,6 ili 4,7 metara, koliko su dužine rampe trajekata Pomorskog saobraćaja, dok je na ovom trajektu dužina rampe 7,5 metara.

Treća sporna stavka je visina trajekta od vodene do palubne linije koja iznosi nepunih 80 centimetara, dok je ta visina kod trajekata Pomorskog saobraćaja od 1,8 do 1,9 metara na kamenarskoj strani, gdje brodovi pristaju pramcem, a na lepetanskoj strani, gdje pristaju krmom, visina je 1,2 metra.

Prema tvrdnjama sagovornika Pobjede, upućenog u ovu problematiku, trajekt Prizna koji je Jadrolinija prije četiri godine rashodovala iz svoje flote više nije tehnički moguće prilagođavati novim standardima.

Izvor lista tvrdi da je očito da je taj trajekt kupljen brzopleto, bez prethodne procjene u smislu upotrebljivosti u postojećim okolnostima operativne obale.

U ovakvoj situaciji jedino rješenje bi bilo da se obavi rekonstrukcija postojećeg pristaništa ili izgradnja novog prilagođenog za novi trajekt, što bi podrazumijevalo rušenje obale, a to bi bio prilično zahtjevan i složen postupak u smislu dobijanja građevinske dozvole, raznih studija, procjena, saglasnosti, elaborata, biologije mora i slično.

 JP Morsko dobro trajekt Priznu je platilo 570 hiljada eura.

Krajem avgusta prošle godine hrvatska „Jadrolinija“ je preko javnog konkursa prodala trajekt “Prizna“ za 80.000 eura (plus brokerska provizija koju plaća kupac) privatnoj kompaniji ABM Tours iz Neviđana

Nekadašnji Jadrolinijin trajekt Prizna, koji je Morsko dobro kupilo u Hrvatskoj, dužine 65 metara, izgrađen je 1970. u Švedskoj. Hrvatska Jadrolinija ga je kupila 1991. godine.

Trenutno na liniji Kamenari – Lepetane saobraća samo jedan trajekt Vasilije, koji prevozi samo male automobile u terminu od šest do 22 sata.

Vlada je odobrila preduzeću Morsko dobro da ove godine nabavi do šest trajekata koji će održavati liniju od Kamenara do Lepetana.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije