15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Neradna nedjelja u CG – na benzinsku stanicu po ulje, brašno, šećer…

benzinska-stanica

Najviše koristi od zabrane rada trgovinama nedjeljom imaju vlasnici prodavnica na benzinskim stanicama, koji su, kako pišu Vijesti, u protekle dvije sedmice od kada je novi zakon o trgovini stupio na snagu proširili asortiman proizvoda pa se na njihovim policama sada mogu naći jestivo ulje, mlijeko, so, šećer,…

Rad trgovinama zabranjen je nedjeljom od 20. oktobra, odredbama novog zakona o trgovini uz nekoliko izuzetaka kao što su prodavnice na benzinskim pumpama, unutar autobuskih i željezničkih stanica i aerodroma, kioscima, apotekama,… Cijene u ovim privilegovanim prodavnicima znatno su i veće nego što je u marketima koji ne smiju raditi nedjeljom.

Odbor za trgovinu Privredne komore, na čiji inicijativu su i donijete odredbe o zabrani rada nedjeljom, imaće sjednicu 8. novembra a na njoj će se raspravljati i o primjeni novog zakona.

“Dobili smo informaciju o tome da su benzinske pumpe do te mjere proširile asortiman, da su u ponudi namirnice iz svih robnih grupa. Imajući u vidu da mi kojima je trgovina osnovna djelatnost, shodno Zakonu ne radimo nedjeljom, to smatramo očiglednom zloupotrebom neradne nedjelje. Osmog novembra je zakazan sastanak odbora trgovine, gdje ćemo i ukazati na nepoštovanje Zakona. U dogovoru sa Privrednom komorom ćemo pozvati ministarku ekonomije. Očekujemo da nadležni reaguju jer zakon mora u podjednakoj mjeri da važi za sve”, saopšteno je “Vijestima” iz kompanije “Voli” koja je bila jedan od predlagača uvođenja neradne nedjelje za sve trgovine.

Iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore (UNK) saopštili su za “Vijesti” da benzinske stanice sa svojim objektima, ipak, ne mogu značajno ugroziti promete u supermarketima jer je nivo trgovine kod njih mnogo manji i napominju da se na benzinskim stanicama ”ne nalaze niti korpe niti kolica za namirnice, što govori da je u pitanju jednokratna trgovina osnovnih artikala”.

Najčitanije