18.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Neretva – Najveći dio ubranih mandarina završio u izvozu

Mandarina Foto Denis Jerković/HANZA MEDIA

Uzgajivačima mandarina vrijeme baš ne ide na ruku, kiša je na desetak dana prekinula berbu. Ipak, ovih je dana ponovno počela – beru se kasne sorte. Uzgajivači su nakon dugo vremena nešto zadovoljniji otkupnima cijenama.

S većine stabala mandarina skinut je teški teret, no ona kasnih sorti još uvijek krase zreli plodovi – berba kasni desetak do 15 dana. Odoljeli su plodovi kiši i vjetru koji su ih nemilice tukli proteklih dana.

Procijenjeni urod od 40 tisuća tona vjerojatno će se korigirati na kraju berbe. Najpoznatiji neretvanski agronom Robert Doko procjenjuje da je preostalo još 10 hiljada tona mandarina za branje.

– Određeni problem za plasman ovih 10 tisuća tona je što smo zadnjih 10-tak dan imali neprekidnu kišu, južinu pa čak na nekim područjima i nešto tuče. Vjerojatno će jedan dio onoga što je sad na granama ostati neuvjetan za daljnju prodaju, kaže Doko.

Najveći dio neretvanskih mandarina prodaje se u otkupnim centrima kojih je od Metkovića do Ploča 12. Prva otkupna cijena bila je 4 kune za prvu klasu i 3 kn za drugu, a najviše su se zadržale one od 3,5 i 2,5 kn. Uzgajači su zadovoljni.

– Mislim da smo ove godine uspjeli, nakon dvije, tri zadnje godine – ipak održati vrlo pristojnu otkupnu cijenu. To bi značilo da proivođači dobiju malo bolju cijenu, kako bi iduće godine malo više uložili u proizvodnju mandarina, kaže voditelj Otkupnog centra “Ena fruit” Dragan Crnomarković.

Najveći dio dosad ubranih mandarina je izvezen. Neretvani očekuju da će se taj trend nastaviti do kraja berbe.

Izvor:HRT

Najčitanije