10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nesavijesni vlasnik “Omorike” stvorio probleme državi…

Trajekt Omorika

U toku akcija obezbjeđivanja napuštenog starog trajekta kod Zelenike


Pomorske službe, ali i privatna lica i kompanije koje posluju oblasti jahtinga i pomorstva, vavanredno su se danas angažovali u pokušaju da spriječe teže posljedice zbog neoodgovornog ponašanja vlasnika dotrajalog nekadašnjeg trajekta „Omorika“ koji je taj tehnički neispravan brod, ostavio u nesigurnom stanju na vezu na pristaništu Zmijice kod Zelenike.

Naime, stari trajekt čije je neautorizovano rezanje u staro željezo na Zmijicama, prije desetak dana obustavila Inspekcija sigurnosti plovidbe jer je ono rađeno mimo za to zakonom jedino predviđenih mjesta – brodogradilišnih luka u Bijeloj i Bonićima, te bez dozvole Lučke kapetanije, ostavljen je bez ikakvog nadzora posade, vezan sa samo par slabih konopa na svom pramčanom dijelu. Krma 42 metara dugog broda teškog oko 300 tona, uopšte nije obezbijeđena vezom preko sidara ili plutača u moru, pa zbog najavljenog velikog mevremena i olujnog juga koji se očekuje u drugom dijelu dana i tokom noći, prijeti oapsnost da se „Omorika“ otkine sa veza na Zmijicama i bude bačena na obalu ili potopljena. To bi, ukolko se desi, sigurno prouzrokovalo dodatnu materijalnu štetu koja se ne bi ograničila samo na taj dotrajali brod čije je rezanje već započeto, već i na druge plovne objekte vezane u okolinim, kao i na samu obalnu infrastrukturu. Uz to, budući da na „Omorici“ još ima nafte i ulja, izvjesno je da bi bilo i težih ekoloških posljedica.

Trajekt Omorika

Iako je Inspekcija sigurnosti plovidbe prije desetak dana vlasniku „Omorike“, izvjesnom Miloradu Popoviću iz Podgorice, zabranila da dalje reže brod bez saglasnoti Lučke kapetanije da to može raditi na Zmijicama, te mu naložila da zatvori već izrezane otore na glavnoj palubi trajekta kako kiša i more ne bi prodirali u trup broda i tako ga potopili, vlasnik „Omorike“ nije do kraja ispoštovao naredbu da stari brod koji nema ispravam sosstveni pogon, veže na siguran način i obezbjedi stalno prisustvo na brodu osoba koje bi ga čuvale i intervenisale u slučaju potrebe. Naprotiv, u međuvremenu su sa „Omorike“ nestala sidra i sidreni lanci, a brod je primjetno nagnut na desnu stranu u svom krmenom dijelu što nameće na zaključak da u njega ulazi voda.

Trajekt Omorika

Vlasnik je u međuvremeneu isjekao i dva velika čelična pilona koji su na „Omorici“ bili ugrađeni kada je ona iz trajekta pretvorena u hidrograđevinsko plovilo i sa kjojima se taj brod, dok je služio kao platforma za izvođenje građevinskh radova, ranije oslanjao na morksom dno i fiksirao na potrebnoj poziciji. Da su piloni ostali na poluisječenoj „Omorici“ ona bi se sada lako fiksirala i na Zmijicama i ne bi prijetila opasnost da je nevrijeme, valovi i olujno jugo otrgnu sa eza, nasuču ili potope, a što sada nizom mjera koje pod hitno preduzimaju, nastoje da spriječle Lučka kapetanija Kotor, Inspekcija sigunosti plovidbe, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore, kao i zaposleni u firmi „Marina Zelenika“, odnosno nautičkm centru Portonovi koji su se stavili na raspolaganje pomorskim vlastima.

Najčitanije