17 C
Kotor

Slušaj online radio

Veneciju od iznimno visoke plime zaštitio sistem brana Mose

Venecija

Sistem brana Mose, izgrađen kako bi zaštitio Veneciju i njezin slavni Trg svetog Marka od poplava, izdržao je iznimno visoku plimu u utorak dok su obilne kiše zahvatile Italiju.

Meteorološki bilteni prognozirali su plimu od 1,7 metara u utorak, blizu rekordnih razina, podižući upozorenje za potencijalne poplave.

Mose, sustav od 78 brana postavljenih na sve ulaze u Venecijansku lagunu, unaprijed je aktiviran preko noći i štiti grad od poplava.

Mještani i nekoliko hrabrih turista lutali su po povijesnoj jezgri grada unatoč jakom vjetru i obilnoj kiši.

Grad posljednjih godina redovito pogađaju visoke plime ili “acqua alta” na talijanskom jeziku, kao 2019. kad je grad opustošila druga najveća zabilježena plima.

Pojava je uzrokovana kombinacijom čimbenika pogoršanih klimatskim promjenama, od porasta razine mora i neuobičajeno visokih plima do slijeganja tla.

– Da nije bilo sustava barijera Mose, Venecija bi bila katastrofalno pod vodom, rekao je talijanski ministar prometa Matteo Salvini.

Projekt Mose, dizajniran 1984. godine i vrijedan više milijardi eura, usmjeren je na zaštitu Venecije od plima visokih do tri metra, što je daleko iznad dosadašnjih rekorda, no projekt je godinama bio opterećen korupcijom, prekoračenjem troškova i dugotrajnim odgodama.

Shema Mose, čiji naziv potječe od talijanskog izraza za biblijskog proroka Mojsija, prvi put je aktivirana u listopadu 2020. godine.

Očekuje se da će plime u srijedu i četvrtak biti visoke do 1,4 metra.

Izvor:Hina-HRT

Najčitanije