16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Netanjahu obećava pobjedu nakon napada Irana, strahovi od šireg sukoba rastu

Izrael: Protuzračni sustav na djelu Foto: Amir Cohen / REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu(Netanyahu) obećao je u nedjelju 14. aprila da će njegova zemlja ostvariti pobjedu nakon što je vojska rekla da je oborila gotovo sve-više od 300 dronova i projektila koje je lansirao Iran u oštroj eskalaciji bliskoistočnog sukoba.

Napadi Teherana kasno u subotu, pokrenuti nakon navodnog izraelskog zračnog napada na njegovu ambasadu u Damasku 1. aprila u kojem su ubijeni oficiri elitnog Korpusa Islamske revolucionarne garde, podigli su prijetnju šireg regionalnog sukoba.

Iran se oslanjao na svoje saveznike u cijeloj regiji kako bi napali izraelske i američke mete u demonstraciji podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu u Gazi s Izraelom, koji ne pokazuje znake popuštanja uprkos brojnim naporima posredovanja.

“Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanyahu na X.

Izraelska vojska je saopštila da su oružane snage oborile više od 99 posto iranskih bespilotnih letjelica i projektila i da razgovaraju o mogućnostima daljnjeg postupanja.

Izraelska televizija Kanal 12 citirala je neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da će biti “značajnog odgovora” na napad.

Rat u Gazi, od kada je Izrael pokrenuo invaziju nakon napada Hamasa koji podržava Iran 7. oktobra, podigao je tenzije u regionu, proširivši se na frontove sa Libanom i Sirijom i privlačeći vatru dugog dometa na izraelske ciljeve čak i iz daljine-Jemena i Iraka.

Najmoćniji iranski saveznik u regionu, libanska šiitska grupa Hezbolah – koja razmjenjuje vatru s Izraelom od početka rata u Gazi – izjavila je rano u nedjelju da je ispalila rakete na izraelsku bazu.

Bespilotne letjelice su također navodno pokrenute protiv Izraela od strane jemenske grupe Huti orijentiranih prema Iranu, koja je napadala brodske puteve u okolini Crvenog mora kako bi pokazala solidarnost s Hamasom, navodi britanska pomorska sigurnosna kompanija Ambrey u saopštenju.

Ti sukobi sada prijete da se pretvore u direktan otvoreni sukob koji će suprotstaviti Iran i njegove regionalne saveznike protiv Izraela i njegovog glavnog saveznika, Sjedinjenih Država. Regionalna sila Egipat pozvala je na “najveću suzdržanost”.

Glavni izraelski vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, nazvao je iranske akcije “veoma teškim”, rekavši na televizijskom brifingu da “guraju region prema eskalaciji”.

Iran je lansirao desetine raketa zemlja-zemlja na Izrael, uključujući više od 10 krstarećih projektila, a većina je presretnuta izvan izraelskih granica, rekao je Hagari.

Iranska salva izazvala je laku štetu na jednom izraelskom vojnom objektu, rekao je on.

Izraelska vojska saopštila je da ne savjetuje stanovnike da se pripreme za sklonište, revidirajući ranije upozorenje kao očigledan signal o prestanku prijetnje.

Najčitanije