15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nevjerovatna životna priča markirane ptice

Zlatovrana-©-Michael-Tiefenbach-1-scaled

Zlatovrana „Nela″ je 22. augusta 2021.godine napustila okolinu svog gnijezdilišta u Ulcinju. Nakon što je preletjela Sredozemno more kod Sicilije i odmarala duže vremena iznad i kod Sahare, 15. novembra došla je na područje zimovanja. Ono leži na graničnom području između Konga i Angole, južno od kišnih tropskih šuma.

Sa proljećnom seobom, zlatovrana je počela 14. aprila. Nakon preleta Sahare, duže vremena je odmarala u sjevernom Egiptu, te preletjela Sredozemno more kroz Grčku, i vratila se na svoje gnijezdilište 24. aprila 2022. godine.

Ne samo što je njena proljećna ruta seobe bila dugačka oko 5.700 kilometara, zlatovrana je uspješno u Solani Ulcinj odgojila 5 mladunaca. Tu je, na kraju sezone gnijezđenja, „Neli″ bio skinut loger koji je kao mini ruksak nosila jednu godinu. Ptica je bila u izvrsnoj kondiciji, prstenovana prstenom Prirodnjačkog Muzeja Crne Gore u Podgorici, sa kojim se nadamo da će se vratiti i ove godine u svoju domovinu.

Karta-seobe-©-Joanna-Wong-Swiss-Ornithological-Institute-Sempach-CH

Istraživanje zlatovrane u Solani Ulcinj je plod saradnje Nacionalnih parkova Crne Gore (Nela Vešović Dubak), Prirodnjačkog muzeja (Andrej Vizi), Švajcarskog ornitološkog instituta (dr. Steffen Hahn, Joanna Wong) i Ciconia Slovenia (Borut Stumberger).

Nacionalni parkovi Crne Gore već godinama sa međunarodnim stručnjacima i naučnicaima putem posebnog programa čuvaju pupulaciju zlatovrane u Crnoj Gori putem specijalnih boksova za gniježđenje. Ove aktivnosti u cilju njene zaštite su uspješne.

Borut Stumberger, ornitolog (Slovenija)

Izvor:NPCG

Najčitanije