9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nevrijeme u srednjoj i sjeveroistočnoj Evropi

Nevrijeme – ilustracija

Snježno nevrijeme praćeno olujnim vjetrovima poharalo je središnju i sjeveroistočnu Evropu. Sinoćnja oluja pogodila je dijelove Austrije, Njemačke, Poljske, Češke i Slovačke. Stvorila je visoke nanose snijega te rušila drveće i nosila krovove kuća. Poginulo je dvoje ljudi, deseci su ozlijeđeni. Otežana je opskrba električnom energijom, a u prometu vlada kaos. Meteorolozi najavljuju nove snježne oborine.

Najteže je i dalje na jugu Poljske, u blizini granice sa Slovačkom. Ondje je poginula starija žena nakon što je u oluji stablo palo i oštetilo njezin dom. Jedna je osoba poginula i u blizini sjeverne luke Gdanjsk kada je zbog poledice automobil udario u stablo. Tamošnji mediji izvještavaju o čak 140 prometnih nesreća koje su povezane s jakim udarima vjetra, snježnim oborinama i skliskim cestama.

U sjevernoj Slovačkoj vlasti su proglasile izvanredno stanje u 27 općina, što omogućuje uvođenje posebnih mjera i ograničenja. Zatvoreno je nekoliko popularnih skijališta, a stanovnici regionalne prijestolnice Žiline i obližnjih gradova pozvani su da ne napuštaju svoje domove ako nije nužno.

– S obzirom na nepovoljnu vremensku prognozu, vozačima također preporučujemo da ne kreću na put, posebice noću, bez prijeke potrebe. Sva vozila naše zimske službe neprekidno su na terenu. Stanje je i dalje kritično na planinskim prijevojima – mnoge ceste nisu prohodne, kazao je Lubomir Kuban, gradonačelnik Ružomberoka u slovačkoj regiji Žilina.

U Češkoj su zbog stabala koja su pala na dalekovode deseci hiljada domaćinstava ostali bez struje.

Snijeg i jaki vjetrovi izazvali su kaos i na većini cesta u južnoj Njemačkoj. Samo u Donjoj Bavarskoj policija je izvijestila o gotovo 100 incidenata. Olujni vjetar rušio je stabla, a mnogi su vozači zbog poledice završili u jarku uz cestu.

Njemačka meteorološka služba priopćila je da bi idućih dana u istočnoj Bavarskoj i bavarskim Alpama moglo pasti i do 40 centimetara novoga snijega.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije