24 C
Kotor

Slušaj online radio

Nezapamćene poplave u Veneciji, najgore tek dolazi

Venecija – Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo

S kišom i poplavama bore se i u Veneciji, u kojoj je proglašeno izvanredno stanje. Razina vode dosegnula je 160 centimetara, a najgore, čini se, tek dolazi. Poplavljeno je oko 70 posto grada, zaustavljen je promet, zatvorene su škole, trgovine i uredi.

Ovako izgleda grad u kojem je razina mora porasla za više od metar i pol. Zatvoren je Trg Svetog Marka i Duždeva palača, zaustavljen je promet, zatvorene su škole, a gondole i turistički brodići koji plove idiličnom lagunom nisu prizori koji ovih dana dočekuju turiste.

– Hotel u kojem smo odsjeli poplavljen je pa smo svi nosili gumene čizme i pomagali izbacivati vodu. No razina vode i dalje je visoka pa ćemo morati otići.

Oni koji su i dalje tu obilaze grad u gumenim čizmama. Očajni vlasnici trgovina, suvenirnica i restorana prionuli su izbacivanju vode.

– Moj kafić radi i dalje smo na usluzi.

– Naša je pekarnica u neredu. Strojevi za proizvodnju su se pokvarili i ne možemo otvoriti trgovinu, a voda se ne povlači.

– Stavili smo dodatnu crpku, ali plimni val je sve viši pa mislim da će mi trebati i treća pumpa jer ako budemo čekali sustav brana, ni tri nam neće biti dovoljne.

Venecija – Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Talijanska vlada proglasila je izvanredno stanje i odobrila 20 milijuna eura pomoći Veneciji, ali to je, kaže, ministar kulture, samo prva pomoć.

– Tražili smo od parlamenta da se daju porezne olakšice svakome tko donira novac za zaštitu kulturne baštine. Više od 50 crkava je poplavljeno, razmjestili smo posebne jedinice plavih kaciga koje će se brinuti za kulturnu baštinu. Činimo što možemo, rekao je Dario Franceschini, ministar kulture.

Za poplave s kojima se Venecija suočava gradonačelnik okrivljuje klimatske promjene jer je razina vode 20 cm viša nego prije stotinu godina. Poziva da se napokon napravi sustav brana i spriječi potop jednog od najljepših gradova na svijetu.

Najčitanije