8 C
Kotor

Slušaj online radio

NIJE VIĐENA OD 1912.U olupini Titanica pronađena zastrašujuća ogrlica: ‘Pogledajte od čega je!

Izgubljena ogrlica napravljena od zuba megalodona, nekoć davno najvećeg i najmoćnijeg oceanskog grabežljivca, pronađena je pored olupine broj RMS Titanic, piše Newsweek.

Ogrlica nije viđena otkad je Titanic potonuo 1912. godine.

Ogrlicu je pronašla tvrtka Magellan Ltd s otoka Guernsey u kanalu La Manche. Tvrtka je specijalizirana za podvodne istrage i mapiranje morskog dna. Podsjetimo, Magellan je zajedno s produkcijskom kućom Atlantic Productions iz Londona izradio trodimenzionalnu maketu Titanica, a Atlantic Productions o procesu izrade makete snima dokumentarni film. Da bi se napravila maketa, bespilotne podvodne ronilice 200 su sati plovile oko olupine Titanica te za to vrijeme napravile više od 700 tisuća fotografija iste.

Glavni izvršni direktor Magellana Richard Parkinson rekao je da je otkriće ogrlice “zadivljujuće i prelijepo” te da “oduzima dah”.

Megalodon je izumro prije otprilike 3,6 milijuna godina, a prvi je puta uočen prije više od 20 milijuna godina. Prema Prirodoslovnom muzeju u Londonu, najveći megalodon bio je dugačak između 15 i 18 metara. Usporedbe radi, najveća velika bijela psina u povijesti bila je dugačka tek šest metara.

3D MAKETA TITANICA
ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Zubi megalodona mogli su biti dugački i 17,5 centimetara. Međutim, fosili zubiju megalodona koji se mogu naći u prirodi najčešće su dugački između osam i 13 centimetara.

Magellan ogrlicu nije izvukao iz olupine jer su se Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dogovorile da javnost iz olupine ništa ne smije izvlačiti.

Magellan trenutno pokušava otkriti kome je ogrlica pripadala. Umjetna će inteligencija dati doprinos potrazi tako što će analizirati snimke ukrcavanja putnika te kontaktirati rođake putnika.

Najčitanije