22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nisu pronađeni tragovi nafte u tijelima uginulih delfina na Mauricijusu

Mauricijus uginuli delfini delfini – foto EPA

Uzrok smrti dvadesetak delfina pronađenih na plaži na Mauricijusu blizu mjesta izlijevanja nafte je nepoznat, nakon što kod dvije životinje nisu pronađeni tragovi nafte u tijelu, pokazala je preliminarna obdukcija u četvrtak.

“Preliminarni rezultati pokazuju da životinje nisu imale tragova ugljikovodika ni u dišnom sustavu niti u koži, grlu ili želucu”, pokazuje izvještaj.

U četvrtak je na plaži na Mauricijusu pronađeno još sedam mrtvih delfina, dan nakon što je ocean izbacio 17 trupala blizu naftne mrlje iz japanskog broda koji se nasukao na koraljni greben.

Obdukciju je izvršio vladin Centar za istraživanje ribljeg fonda Albion (AFRC) .

Samo dva od 17 dupina na obdukciji

Samo dva delfina od njih sedamnaest pronađenih u srijedu dosad je podvrgnuto obdukciji, dodaje se u izvješću, a izgleda da imaju ozljede na tijelu.

Naftna mrlja potječe s japanskog teretnog borda MV Wakashio koji se nasukao 25. jula i sedmicu dana poslije počeo ispuštati naftu. Brod je u ponedjeljak potopljen.

Greenpeace je pozvao vladu Mauricijusa da otvori “hitnu istragu kako bi se utvrdio uzrok smrti delfina i ima li veze s curenjem nafte iz Wakashia”.

Stvarni razmjeri incidenta još se utvrđuju, no znanstvenici su već upozorili na golemu ekološku katastrofu koja bi desetljećima mogla negativno utjecati na gospodarstvo te otočne države ovisno o turizmu.

Izvor:Hina

Najčitanije