9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Nit koja će povezati „nevjestu Jadrana“ i krševiti gorostas

Izgradnja žičare Kotor – Lovćen (Foto: Flickr/Vlada Crne Gore)

Od Kotora, koji je jedna od najposjećenijih kruzing destinacija na istočnoj obali Jadrana, odnosno, od polazne tačke na Dubu do Kuka na Lovćenu, u 40 gondola moći će na svakih sat da se preveze 1.200 putnika


Ko se bar jednom s Lovćena zagledao u ljepote Boke Kotorske može da nasluti koliko lijep doživljaj će biti desetak minuta spuštati se ili uspinjati linijom tog čarobnog vidika, savremenom žičarom koja će biti izgrađena za manje od pola godine, uoči ljetnje turističke sezone.

Žičara Kotor – Lovćen, čiji je kamen temeljac nakon višegodišnjih obećanja postavljen 12. jula prošle godine, biće važna novina u izletničkoj ponudi naše zemlje. Zahvaljujući ovom projektu, turistički procvat trebalo bi da doživi i Prijestonica Cetinje i Nacionalni park ,,Lovćen“. Od Kotora, koji je jedna od najposjećenijih kruzing destinacija na istočnoj obali Jadrana, odnosno, od polazne tačke na Dubu do Kuka na Lovćenu, u 40 gondola moći će na svakih sat da se preveze 1.200 putnika.

LJEPOTA

Oni koji nam dođu iz bijeloga svijeta, ali i svi mi rođeni na kršu crnogorskome, koji se makar jednom od drevnog Kotora laganom vožnjom ne uzdignemo do gorostasnog Lovćena ostaćemo uskraćeni za čaroban doživljaj postepenog otvaranja pogleda ka ,,nevjesti Jadrana“, ljepoti kakva se malo gdje viđa. Završetkom izgradnje ovog projekta, uoči ljetnje turističke sezone biće započeta još jedna atrakcija koja će biti utaknuta u mozaik prirodnih ljepota Crne Gore, bez koje turista ne bi imao potpun doživljaj zemlje koju zbog ovakvog spoja smatraju jednom od najatraktivnijih destinacija. Lijep ugođaj trebalo bi da ostane u najljepšem sjećanju svakom strancu i bude dodatni impuls da nam dođe opet kako bi se, spuštajući se s lovćenskih visina, još jednom zagledali u odsjaj zalazećeg sunca u ogledalu mora najjužnijeg fjorda Evrope.

Ekipa Pobjede prethodne sedmice posjetila je gradilišta na polaznim stanicama na Dubu (Kotor) i Kuku (na Lovćenu). Dolazeći od Cetinja, na Kuku nas dočekaše kiša i magla, pa se serpentinama spustismo do Kotora. Na donjoj stanici, na Dubu, majstori su koristili periode dok ne pada kiša da urade koliko mogu jer, kako ističe odgovorni inženjer Miloš Radenović, grabe svaki trenutak kako bi izgradnju žičare završili prije predviđenog roka, odnosno, uoči ljetnje turističke sezone. Kao i obično, uoči svih novogodišnjih praznika u Kotoru i toga dana bijaše živo, uprkos tome što je padala kiša.

Žičara- mapa

S rive, gdje napravismo kratku pauzu za kafu, pogledujemo nebo iznad Lovćena, a na internetu kažu da će se razvedriti za sat-dva. Ostavljamo kišni Kotor za nama i nazad starim putem prema Njegušima, kojim je vožnja takođe svojevrstan izazov i doživljaj, do silazne stanice žičare na lovćenskom Kuku. Sa 1.348 metara nadmorske visine pogledujemo oblake iznad i gustu maglu pod nama od koje se ne nazire Boka Kotorska. Čekajući dok sunce ,,otvori“ pogled ka „navjesti Jadrana“, obilazimo gradilište na Lovćenu.

Radnici bagerom i valjkom ravnaju makadamski put, koji se koristi za prolaz mašina i transport građevinskog materijala do gradilišta duž ove skoro četiri kilometra vazdušne linije dugačke rute od Kotora do Lovćena. U međuvremenu otvori se nebo, probiše se prve zrake sunca i lagano, poput svile, podiže se sve tanji i prozirniji bijeli veo od magle i oblaka i otvori pogled na Boku.

ATRAKCIJA

Odgovorni inženjer na projektu izgradnje žičare Kotor – Lovćen Miloš Radenović iz firme ,,Novi Volvox“ izjavio je za Pobjedu da radovi protiču predviđenom dinamikom.

– Montirano je pet, od 19, čeličnih stubova, svi temelji su iskopani i izgrađeni. Većina opreme je isporučena, predstoji montiranje ostalih stubova. Posao će biti nastavljen odmah nakon novogodišnjih praznika – kazao je Radenović.

Izgradnja žičare Kotor – Lovćen (Foto: Flickr/Vlada Crne Gore)

Podsjetivši da je izgradnja žičare počela u julu prošle godine, kaže da je planirano da svi radovi budu završeni krajem maja, početkom juna ove godine, odnosno, uoči ljetnje turističke sezone.

– U prethodnom periodu bio je veliki broj kišnih dana, ali to nije poremetilo dinamiku posla. Nastojimo da se posao završi prije ljetnje sezone, kada je jača kiša tad smo kopali i radili bagerima, tako je bilo i prethodnih dana. Urađen je put do svih mjesta gdje treba postaviti čelične stubove. Već je postavljeno pet stubova, izbetonirana su postolja, nakon čega slijedi ugradnja ostalih 14 stubova – kazao je predstavnik investitora firme ,,Žičare Kotor – Lovćen“, koju čine crnogorska kompanija ,,Novi Volvox“ i austrijski ,,Leitner“.

Žičara Kotor Lovćen

Podsjećamo, ugovor o koncesiji na 30 godina između Vlade Crne Gore i konzorcijuma ,,Leitner – Novi Volvox“ je potpisan u decembru 2021. godine. Radovi su počeli u julu prošle godine i planirano je da se završe za godinu. Investitor, konzorcijum ,,Leitner – Novi Volvox“, ulaže više od 20 miliona eura u izgradnju žičare koja će imati 40 gondola, u kojima će moći da stane do osam putnika, a imaće kapacitet za prevoz 1.200 putnika na sat. Vožnja od početne tačke Dub, 32 metra nadmorske visine (Kotor), do krajnje stanice Kuk na Lovćenu, 1.348 metara nadmorske visine (Cetinje), trajaće 11 minuta.

Za to vrijeme, brzinom od šest metara u sekundi, prelaziće se rastojanje od 3.917 metara, prosječnim nagibom od 36 stepeni, odnosno, visinska razlika od 1.316 metara. Na ruti kuda se između ove dvije tačke proteže buduća žičara je austrougarska tvrđava ,,Goražde“ u selu Mirac, dok je ostali predio uglavnom nenaseljen.

U pitanju je vrlo značajan projekat koji će predstavljati dodatnu turističku ponudu, uticati na produženje sezone i na atraktivan način povezati Kotor, grad pod zaštitom Uneska i Prijestonicu Cetinje.

U prilog ozbiljnosti i kvalitetu ovog projekta govori i podatak da opremu za žičaru proizvodi kompanija ,,Leitner“, koja je osnovana 1888. godine, a prvu žičaru izgradila 1908. godine. Izgradnja ove dionice je prva od tri planirane faze, od kojih će druga biti od Kuka do Ivanovih Korita, a treća do Cetinja.

Izgradnja žičare Kotor – Lovćen (Foto: Flickr/Vlada Crne Gore)

Izgradiće parkinge i pristupne puteve

Podsjetivši na nekadašnju žičaru od Kotora, preko Njeguša do Cetinja, koja je 1916. godine izgrađena za austrougarske vojne potrebe, odgovorni inženjer na projektu izgradnje žičare Kotor – Lovćen Miloš Radenović objašnjava zašto je polazna stanica izmještena iz gradskog jezgra na Dub, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom (unutar Grbaljskog polja, na 200 metara od puta Budva – Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat).

Polazna stanica, pojašnjava on, izmještena iz grada kako bi se obezbijedio dovoljno velik parking prostor, jer će novom žičarom na svakih sat moći da se preveze do 1.200 putnika. Do završetka njene izgradnje, dodaje on, biće izgrađeni pristupni putevi i parkinzi kod polazne stanice na Dubu (nedaleko od tunela za Kotor) i na Kuku, na Lovćenu.

– Taj dio posla je obaveza države. Već su raspisani tenderi za te radove. Pored polazne stanice na Dubu će biti ogroman parking, već je raskrčen taj prostor iznad magistralnog puta koji vodi prema tunelu za Kotor. I na Kuku će biti izgrađen parking i pristupni put od magistrale do polazne stanice u dužini od oko 580 metara. Plan je da i ti radovi budu završeni prije izgradnje žičare, kako bismo spremno dočekali ljetnju sezonu – kazao je Radenović.

Podsjećamo, izgradnja pristupnog puta i parkinga sa kotorske strane je toku, a za tu namjenu Uprava javnih radova u budžetu za 2023. godinu predvidjela je 3,1 milion eura. Sa cetinjske strane, Uprava javnih radova treba da izgradi parking i pristupni put, pa je za tu namjenu budžetom za ovu godinu opredijelila dva miliona eura.

Žičara Kotor – Lovćen

I Njeguši se nadaju turističkom procvatu

Benefite od žičare Kotor – Lovćen i te kako će osjetiti Opština Cetinje. I mještani Njeguša nadaju se da dio turista koji žičarom izađe do Kuka (koji je na nekoliko kilometara od njih) neće zaobići selo u kojem je Njegoševa rodna kuća, nego da će zahvaljujući ovom projektu i ovaj kraj živnuti.

Sedamdeset petogodišnji Gojko Popović, čija porodica je prije pet vjekova korijene zametnula na Njegušima, pokazujući na Njegoševu rodnu kuću, naglašava da je ovo selo nadaleko poznato po čuvanom pršutu i njeguškom siru.

– Odvajkada je poznat njeguški pršut, i kad nije bilo turizma. Gotovo svi su čuli za njega i njeguški sir, pa u restoranima traže da ih probaju. Većina nas ovdje se bavi proizvodnjom tih delikatesa. Vidite dim sa ognjišta, biće dovoljno pršute. Trudimo se da spremno dočekamo sezonu. Ako bude više turista, onda će biti i nama bolje – kazao je Popović.

Na Njegušima ima nekoliko etno-sela, restorana, veliki broj kuća i smještajnih kapaciteta koji mogu zadovoljiti potrebe solidnog broja turista.

– Imamo ljudima što da ponudimo, čist vazduh, mir i zdravu hranu. Naš pršut je toliko dobar zahvaljujući klimi, jer se ovdje sudaraju planinska i primorska klima. Ovo selo je na oko 900 metara nadmorske visine, temperatura je skoro kao u Kolašinu. Ne bi turistima, koji za desetak minuta iz Kotora izađu na Kuk, bilo loše da se spuste i do nas, makar nakratko, a oni koji odluče da prespavaju ljeti će se ovdje jorganima pokrivati. Za to bi trebalo da bude organizovan i prevoz od Kuka do Njeguša, kako nas turisti ne bi zaobilazili. Sve što se gradi dobro je, pa i ova žičara, možda i nama sa Njeguša nekad na um padne da se provozamo do Kotora – poručuje Popović, uz napomenu da im u goste svrati veliki broj planinara i ljubitelja prirodnih ljepota Lovćena koji, između ostaloga, uživaju i u obilasku sušara i upoznavanju procesa sušenja i dimljenja nadaleko poznatog pršuta i sira.

/Igor Mitrović – Pobjeda/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije