11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Autor Ferarijevih ilustracija dolazi u Herceg Novi na XVII HSF

HSF – (Marco Mastrazzo

Ulazak u Novu godinu znači i nove najave specijalnih gostiju XVII Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se na više lokacija u Herceg Novom i Boki Kotorskoj održati od 1. do 6. septembra.

Italijanski likovni genije, maestralni Marko Mastraco (Marco Mastrazzo), treći je specijalni gost koji je potvrdio dolazak na HSF. Nakon što ga je, kao i ostale italijanske umjetnike, globalna pandemija spriječila da bude gost četrnaestog izdanja, Marko dolazi ove godine sa još spektakularnijom listom ostvarenja na kojima je radio i sa još većom globalnom popularnošću.

Podsjetimo, Mastraco je samouki umjetnik koji se nakon diplome geodezije okreće svojoj pravoj ljubavi, crtanju. Nakon debija na specijalnom godišnjem izdanju stripa Dilan Dog, svojim izražajem oduševljava i publiku i kritiku i otpočinje njegova stelarna karijera. Nastavlja sa radom na naslovnicama specijalnih brojeva kao i svih izdanja ovog strip junaka plasiranih na američko tržište. Uporedo za izdavača Editoriale Cosmo crta naslovnice stripa Caput Mundi, te za izdavača Edizioni Inchiostro naslovnice serijala „Braća po krvi“.

Mastraco nedugo zatim postaje prava globalna zvijezda jer dobija šansu da se okuša na američkom tržištu, najprije za izdavača Zenoscope, a zatim i za sve gigante kao što su Marvel, DC, Dynamite, BOOM… Praktično ne postoji strip serijal za koji Mastraco nije crtao naslovnicu u posljednjih tri godine, a svaki novi komercijalno uspješan strip projekat angažuje ga kao crtača posebnih izdanja ili varijant naslovnih strana.

HSF

Ono što je dodatno interesantno za Mastraca, i svakako primamljivo i široj publici, je njegov dugogodišnji angažman za tim Ferarija u Formuli 1, za koji crta i oslikava specijalne postere različitih trka F1 karavana.

Uz već najavljene Kineskinju Ji Jang i Francuskinju Danu Dimat, Mastraco predvodi stelarnu listu specijalnih gostiju sa kojima ćemo se družiti u Septembru uz dobro poznate regionalne i evropske zvijezde stripa i fantastičan likovni i muzički program.

Najčitanije