15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nizom svečanosti obilježen Dan opštine Tivat 21.novembar

Nizom svečanosti danas je u Tivtu obilježen Dan opštine – 21. novembar. Sa svečane sjednice SO poručeno je da je Tivat ponosan na svijetlu prošlost, na aktuelan trenutak razvoja grada ali i ubijeđen u blistavu budućnost i dalji napredak.

„U Tivtu se realizuju projekti vrijedni ukupno oko dvije milijarde eura. Naš Tivat je kao uspješan brend Crne Gore, zahvaljujući dinamičnoj reformi lokalne zajednice, stvorio neophodne preduslove za ekonomski prosperitet dajući time značajan doprinos razvoju Crne Gore. Tivat je turistička destinacija u Crnoj Gori u koju se rado dolazi. On je investiciona destinacija koju, kao svoj dom, vide prestižni globalni investitori i kompanije čija ulaganja su doprinijela da Tivat, ne samo bude motor turističkog i ekonomskog razvoja juga već i Crne Gore, i, prepoznatljiva destinacija na Mediteranu. Prepoznali smo razvojne šanse. Njihovom uspješnom realizacijom Tivat je danas među najprestižnijim turističkim destinacijama Mediterana. Pred nama je sada izazov da u tom redu Tivat bude među najboljima“, ocijenio je predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac na svečanoj sjednici Skupštini Opštine.

Prema njegovim riječima, krajem ove godine, najznačajnija ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu počinju da se ostvaruju otvarajući vrata unapređenju života i rada u Tivtu.

Proslava Dana optine Tivat 2018.

„Počeli su radovi na izgradnji druge faze saobraćajnice MR 1 vrijedni 2,97 miliona eura, do kraja godine ili početkom sljedeće biće raspisan tender za izgradnju saobraćajnice MR2 kao novog kraka poveznice poluostrva Luštica sa Tivtom. Počeli su radovi na izgradnji prvih 400 metara šetališta lungo mare staze u Krašićima, vrijedni 700.000 eura; završena je rekonstrukcija DTV Partizan u centru grada vrijedna 500.000 eura. U rekonstrukciju kulturnih institucija, Opština Tivat uložila je ukupno više od miliona eura; do kraja godine počeće i izgradnja multifunkcionalnog objekta sa Centrom za djecu sa smetnjama u razvoju. U tom objektu smjestiće se i Crveni krst, mjesna zajednica I dnevni boravak za stare. U širem jezgru Tivta završena je komunalna i vodovodna infrastruktura, a za asfaltiranje lokalnih puteva koje slijedi opredijeljeno je 1.5 milion eura. Urađena je eksproprijacija i riješeni imovinsko pravni odnosi za početak izgradnje prvog od dva kružna toka na budućem bulevaru. Dva novoosnovana preduzeća – Parking servis i Autobuska stanica, ostvaruju pozitivne rezultate u poslovanju i planiraju nova ulaganja“, naveo je predsjednik.

Predsjednik Skupštine Opštine Ivan Novosel ocijenio je da je Tivat danas „i veliko gradilište i velika arena“.

„Realizovani su i započeti brojni projekti. Strateški plan Opštine je trasirao dalji pravac razvoja koji predviđa značajne investicije i ogromna ulaganja. Veliki investitori poput Adriatic Marinasa i Luštice Development razvijaju projekte planiranom dinamikom i u skladu sa najvećim standardima. Iz godine u godinu, Tivat je bogatiji za nove hotelske, turističke i druge sadržaje visoke kategorije“, ocijenio je Novosel.

On i Kusovac čestitali su zvanicama i odbornicama i svim građanima Tivta, prijateljima ovog grada i dvije slave koje se obilježavaju 21. Novembra – Aranđelovdan i Gospu od zdravlja.

„Grade naš, čestitamo ti praznik sa željom da ti svaki dan bude obasjan suncem mladosti i dječijih osmijeha. Jer grad koji ima veseli i zadovoljni podmaladak je grad koji ima svijetlu budućnost”  uputio je čestitku svom gradu učenik prvog razreda OŠ „Drago Milović“ Ivan Vojnić.

Proslava Dana optine Tivat 2018.

Na svečanoj sjednici uručena je godišnja nagrada najboljem studentu – ove godine je to Sandra Pean, studentkinja Fakulteta političkih nauka sa prosjekom 9,65.

Najbolja studentnkinja Sandra Pean

Sjednica je počela intoniranjem himne Crne Gore i odavanjem pošte minutom ćutnje stradalima u NOB i oslobođenju Tivta.

Sjednici su prisutvovale brojne zvanice iz društvenog i političkog života, predstavnici gradova pobratima i diplomatskog kora.

Program svečanog obilježavanja počeo polaganjem vijenaca

Polaganje vijenaca

Program svečanog obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima delegacija  Mornarice Vojske Crne Gore, UBNOR i Opštine Tivat i Dječijeg saveza predvođenih predsjednikom Kusovcem.

Trku mira od crkve Sv Roka do Spomenika trčali su braća Filip i članovi Omladinskog kluba.

Ispred Opštine je potom upriličena ceremonija predaje zastave odredu Bokeljske mornarice, svečani defile kroz grad, te kolo Bokeljske mornarice na šetalištu Pine.

Sekretarijat za kulturu i privrednici Tivta, sa Trga magnolija priredili su proslavu „Gradu za rođendan“. Predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac presijekao je rođendansku tortu grada koja je tom prilikom proslužena posjetiocima.

Podijeljene su poklon kese sa promotivnim materijalom Tivta i novinama “Sa požutjelih stranica”, te flajeri Turističke organizacije Tivat o programu za novogodišnje praznike na rivi Pine. Ugostitelji su čestitali građanima Tivta Dan opštine nudeći osvježenje i konzumaciju proizvoda iz svoje ugostiteljske ponude. Muzički ugođaj obezbijedila je Klapa “Romansa”- Udruženja penzionera Tivat.

Ugostitelji pripremili rođendansku tortu Tivtu

Kusovac o nevremenu

Predsjednik Opštine Tivat govor je počeo obraćanjem službama grada koje su juče organizove krizni štab za reagovanje u situacijama elementarnih nepogoda.

„Mislio sam da ovaj govor posvetim isključivo današnjem datumu, rezultatima i planovima Opštine Tivat, ali prije svega toga moram napraviti digresiju, donekle u sasvim drugom pravcu. Suštinski, potpuno na tragu ovog jedinstva i borbe koja je prije toliko godina donijela slobodu Tivtu.

Nisam naišao na podatak da li je taj 21. novembar prije 74 godine bio lijep, suv ili kišovit, tmuran i olujan dan. Jedno je sigurno, u borbu nije lako krenuti, ni po najljepšem vremenu a kamoli nevremenu kakvo je juče zadesilo Boku i Tivat.

Jučerašnji dan, sedam i nešto više decenija kasnije, pokazao je da u Tivtu ta spremnost da se pritekne i pomogne, pa možda još i više baš zbog ovog praznika, i dalje ima puni smisao. U trenutku potpune paralisanosti grada i njegovih veza sa ostatkom svijeta, odsječenosti od glavnih putnih pravaca usljed izuzetno loših vremenskih uslova, sve naše službe da sugrađanima i svima u Tivtu omoguće sigurnu i bezbjednu noć. Mnoge ove službe provele su besanu noć.  Hvala vam na toj predanosti i angažovanju“, rekao je Kusovac.

Najčitanije