12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Nizom svečanosti proslavljen Dan opštine Kotor, 21. novembar (VIDEO)

Dan opštine Kotor 21. novembar danas je tradicionalno proslavljen nizom svečanosti, defileom Gradske muzike ulicama Kotora, ceremonijom polaganja vijenaca na spomenik Palim borcima, svečanim raportom i predajom zastave od strane predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.

Na današnji dan, prije tačno 78 godina, nakon teških i krvavih borbi, Kotor su oslobodile Prva bokeljska i Druga dalmatinska brigada.

Više u našem video zapisu…

Kotor danas slavi tri fešte, Dan oslobođenja, Aranđelov dan i Gospu od zdravlja.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj sjednici SO Kotor, prvi čovjek grada Vladimir Jokić kazao je da je u proteklih  12 mjeseci započeto više značajnih projekata, koji će kada budu dovedeni do kraja u mnogome promijeniti sliku Kotora.

“Postavljen je kamen temeljac za žičaru Dub-Kuk, radovi su u toku i danas mogu sa sigurnošću da kažem da će žičara biti otvorena narednog ljeta. Prije par dana je potpisan izvođački ugovor za infrastrukturu u okviru projekta Bigova Bay. Prvi put u istoriji gradski vodovod će biti doveden na prostor donjeg Grblja. Radovi počinju 28. Novembra, a rok završetka radova je 13 mjeseci. Paralelno sa izgradnjom glavnog cjevovoda radićemo i priključke za sela koja gravitiraju toj liniji, kako bi u toku 2023 I 2024 godine sva domaćinstva na tom prostoru bila povezana na gradski vodovod. U završnoj fazi je i izrada glavnog projekta za izgradnju drugog kraka vodovoda za donji Grbalj, na potezu od Jaza prema Savini, Krimovicama i Zagori, pa početak radova i na tom dijelu očekujemo za narednu godinu”, rekao je Jokić.

Jokić – Foto CG News

On je naglasio da je nastavljena izgradnja i rekonstrukcija puta kroz gornji Grbalj sa svim potrebnim pratećim infrastrukturnim objektima te da su izgradjeni i obnovljeni sportski tereni i dječija igrališta u Kavču i na Prčanju , a prošle nedelje su raspisani i tenderi za izbor izvođača za rekonstrukciju stadiona malih sportova na Benovu, kao i kod male škole u Škaljarima.

“Zimski bazen “Zoran Džimi Gopčević” je stavljen u punu funkciju, a ulica Iva Brkanovića rekonstruisana. Prije par dana je izvođač radova na izgradnji nove ulice kod školskog centra uveden u posao, pa očekujemo početak radova čim vremenski uslovi to dozvole. Pomagali smo škole i zdravstvene ustanove na teritoriji naše opštine, pa su tako obnovljeni toaleti, bravarija, nabavljena oprema za nastavu, pribavljeni najsavremeniji dijagnostički aparati. U saradnji sa ministarstvom prosvjete opremili smo i pokrenuli produžene boravke u svim osnovnim školama u Kotoru. Utvrđena je peraška tvrđava kojoj je prijetilo rušenje, nastavljeni su radovi na palati Viskovića. Grade se novi hoteli, pa je nakon decenija čekanja na prostoru Urca započeta izgradnja hotela Meriot, na Markovom rtu imamo Hyatt, dok se rekonstruiše i hotel Teuta”.

Završetkom ovih projekata, ističe Jokić, turistička ponuda Kotora će biti bogatija, a Grad će konačno dobiti alternativu izletničkom turizmu, čime će se stvoriti preduslovi da se zaista upravlja destinacijom, u punom smislu te riječi.

“Raspisali smo međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja novog gradskog stadiona, pa će u godinama pred nama Bokelj konačno dobiti svoj pravi dom. Svakako bih mogao da nastavim da nabrajam urađeno, no namjera mi nije da danšnju priliku koristim u tu svrhu, već da pokušam sa vama da podijelim svoje promišljanje sjutrašnjice Grada, analizirajući naše načine rada, rezultate i trenutno stanje”.

Jokić je podsjetio i na činjenicu da je za  period od 2010. Godine do danas, budžetima grada bilo ukupno predviđeno bezmalo 90 miliona eura. Od tog iznosa, realizovano, kako kaže, svega 41,9 miliona, za 12 godina.

“Za 12 godina propustili smo da realizujemo i u stvarnost pretvorimo gotovo 47 miliona eura. Ako ovaj iznos pretvorimo u realne, opipljive stvari, lako ćemo doći do računice da smo propustili priliku da 2023. Godine svaka kuća u Gradu ima vodu, struju, put, optiku, da sve bolnice, škole, vrtići budu u potpunosti rekonsturuisani ili da izgradimo dvije žičare Dub – Kuk ili mnogo drugih projekata da bude realizovano. Nažalost, to nismo uradili. Tačnije propustili smo da to uradimo. Propustili jer smo svi zajedno bili dio beskprekidnog kruga u kojem smo se vrtjeli između naslijeđenih praksi i načina, političkih prepucavanja i interesa, ugađanja interesima koji se često nisu slagali sa interesima grada. Govorim mi, jer ne želim ni sebe da izuzmem od odgovornosti, mada to što smo svi odgovorni, ne znači da smo odgovorni u podjednakoj mjeri. Danas ću sa vama podijeliti namjeru, pretenciozno bi bilo reći viziju, kako da ovaj krug i ovo kolo ipak prekinemo,i da se zaputimo tamo gdje treba da požurimo, u budućnost”.

On je istakao potrebu za promjenama i hitno djelovanje jer ukoliko se to ne desi da je siguran da će se budućnost desiti ne samo mimo nas već i protiv nas.

“Upravo su ovo samo neki od razloga zbog kojih ćemo do kraja ovog mjeseca izvršiti potpunu reorganizaciju gradske uprave, ukidajući postojeće organe i osnivajući nove. Uvešćemo matematički precizne procedure, kako bi odgovornost za nedjelovanje bila u svakom trenutku matematički lako odrediva, bilo na pojedincu, bilo na objektivnim okolnostima kojih nije malo. Preduslov za stvaranje instuticje su pojedinci koji čine tu instituciju, pa će princip stručnosti i pregnuća u opštem interesu biti jedini princip koji će se slijediti u radu. Ovakvu reorganizaciju smatram najneophodnijim korakom u Gradu, te kako je ista dio zakonskih nadležnosti predsjednika opštine, na sebe preuzimam punu odgovornost za njeno sprovođenje. Eventualni uspjeh u ovom poslu biće uspjeh sviju nas, dok ću mogući neuspjeh preuzeti kao svoju ličnu odgovornost”, kazao je Jokić.

On je istakao i da je u planu izgradnja novog gradskog parka, na prostoru bivše livnice kao i da mjesecima rade na iznalaženju načina za smanjenje saobraćajnih gužvi, pa su u tom smislu angažovali prestižne međunardne agencije da urade predloge poboljšanja uslova I simulaciju stanja.

Foto CG News

“U toku je izrada projektnog zadatka za rekonsktrukciju ljetnjeg bazena, pa ćemo kultnom mjestu Grada dati novi izgled. Namjeravamo da u potpunosti uredimo javne površine grada i stavimo ih na raspolaganje građanima sa svim potrebnim sadržajima. Može zvučati ambiciozno, ali ne mogu da i ovdje ne podjelim informaciju da smo pokrenuli procedure kako bi izradili projekat žičare do San Giovannia, u skladu sa UNESCO preporukama, pa vjerujem da ćemo i taj projekat moći predstaviti javnosti u toku 2023. Godine. Odlučni smo da u Grad uvedemo komunalni red bez izuzetaka”rekao je Jokić.

Maja Mršulja predsjednica SO Kotor istakla je da je grad prepoznat po mnogim lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima jer je ovaj prostor izvor ideja koje će kroz već započete projekte i one koji se planiraju realizovati učiniti život u njemu lagodnijim a mnogobrojnim gostima omogućiti neponovljivo iskustvo geografski malog ali ipak velikog grada.

Foto CG News

Predsjednik Opštine Vladimir Jokić uručio je i tradicionalnu nagradu “21. Novembar” koja je ove godine dodijeljena FK “Bokelj”,  Vaterpolo i plivačkom klubu “Primorac”, automobilisti Vasiliju Jakšiću i Opštinskoj javnoj ustanovi “Muzeji” Kotor.

Najčitanije