31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Njegoševo djelo za nove generacije

Kompozitorka Natalija Knjažinska

Autorka muzičkog triptiha posvećenog Njegošu, Natalija Knjažinska, traži sponzore za realizaciju projekta



Prošlo je već deset godina od premijernog izvođenja prvog dijela Triptiha za koji je partiture prema stihovima Petra II Petrovića Njegoša iz  „Gorskog vijenca“ napisala Natalija Knjažinskaja, ali djelo još uvijek nije izvedeno integralno.

Kompozitorka koja je porijeklom Ruskinja, ali niz godina živi i stvara u Crnoj Gori, osmislila je ovo djelo u tri cjeline: “Molitva Vladike Danila” i “O, preblagi, tihi Učitelju” predstavljeni su 2014. i 2016. godine pod upravom dirigenta Mihaila Lazarevića u izvedbi Hora SPD “Jedinstvo” (1839) Kotor, dok treći dio pod naslovom “Noć skuplja vijeka” još nije izvođen. Triptih je stvaran dugo, uz mnogo entuzijazma, posvećenosti i ljubavlju  ka crnogorskoj kulturi i istoriji, dobilo je brojne preporuke uglednih ličnosti iz domena kulture (među kojima je i pok. Radovan Papović), ali period realizacije traje mnogo duže. I pored brojnih volonterskih sati rada i ličnih finansijskih ulaganja, pred autorkom je težak period obezbjeđivanja sredstava kako bi se projekat zaokružio i priveo kraju. Zbog toga se obratila portalu BN

Premijerom projekta, po prvi put bi bila izvedena sva tri djela prikazujući time sve tri dimenzije Njegoševe ličnosti – kao državnog i svjetovnog vođe, potom duhovnog i crkvenog vladara – te ljudsku prirodu Njegoševu kao čovjeka koji biva zaveden čuvstvima ljubavnim zemaljskim, ističe autorka.

-Posebno sam obratila pažnju na smisao i značaj ovog projekta, jer je muzika pisana na duhovne tekstove velikog Petra II Njegoša.  Juče sam u manastiru Podlastva imala sastanak sa mitropolitom Joanikijem, koji je, nakon pažljivog slušanja muzike i upoznavanja sa postojećim preporukama, blagoslovio projekat. Sada tražimo sponzore za realizaciju ovog projekta, koji je veoma značajan za kulturu i sjećanje na Njegoša na način da se kroz muziku bliže i razumljivije sagleda duhovna poezija, kaže za Boka News Natalija Knjažinskaja. Ona je ovo djelo prezentovala javnosti još 9. februar 2019. godine.

Triptih za djela Petra II Petrovića Njegoša prvi je simfonijski rad u žanru akademske muzike koji je napisan na stihove pomenutog autora. U melodiji djela jasno je vidljivo i jedinstvo mnogih nacionalnih muzičkih stilova i kultura koji se uzajamno prožimaju. Okviri ovog projekta naglašavaju želju za mirom, jedinstvom, pravdom, ljubavlju.

Triptih “Gorski Vijenac” započeo je svoj put 18. oktobra2014. godine u Kotoru, u Kulturnom centru, gdje je izveden prvi dio projekta – “Molitva Vladike Danila” (https://youtu.be/TCmqSyHqBCo?feature=shared) u izvedbi hora “Jedinstvo” i solista – Dušica D. Kordić (violina), Milica Lalošević – sopran, Tamara Knežević -flauta, Dejan Krivokapić – klavir, Nikolaj Suslov – bas, Stefan Čelanović – narator. Umjesto orkestra nastupila je orkestarska zvučna podloga koju je, samofinansirajući je, kreirala Natalija Knjažisnkaja. Snimljena je u studiju Boba Stanišića u Podgorici, sa posebnom svrhom za ovaj koncert.

Drugi dio triptiha “O, preblagi, tihi Učitelju” https://youtu.be/YeAQOqHyWlU?feature=shared) iz djela “Luča Mikrokozma” napisan isključivo za horsko izvođenje, prvi put je izveden 2016.godine u crkvi Sv. Nikole u Kotoru u interpretaciji hora “Jedinstvo”.

Cijelim projektom Knjažinska želi da kroz izvođačku muzičku umjetnost podstakne repopularizaciju zaostavštine  Petra II Petrovića Njegoša.

Savremena interpretacija u World music žanru

-Predlažemo premijerno izvođenje projekta na proslavi Dana državnosti Crne Gore 13. jula na Cetinju, te tražimo podršku državnih institucija, privatnih organizacija i pojedinaca kako bi projekat učestvovao na međunarodnim muzičkim i kulturnim festivalima. Naš predlog je i da se na temelju ovog akademskog projekta  napravi interpretacija u savremenom zvučanju (World music), kako bi se na taj način djela Petra II Petovića Njegoša mogla predstaviti širim krugovima slušalaca i lakše popularizovala u Crnoj Gori, tako i u svijetu, poručuje stvaralačka ekipa.

Za realizaciju projekta potrebno je da se uspostavi saradnja sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, dirigentom, horom i solistima, da se uradi profesionalna orkestarska partitura za cijeli projekat, uz pripremni period aranžmana u trajanju od najmanje 3 mjeseca. Važni su i saradnja sa muzičkim studijima, sa globalnim brendovima audio snimanja i popularizacija ovog projekta u svijetu, kao i objavljivanje audio i video zapisa projekta. Finansijska projekcija za izvedbu cijelog projekta je 23.500 eura.

/M.D.P./

Najčitanije