17 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka počinje kampanju vakcinisanja 27. decembra

Covid – vakcina

Njemačka planira početi kampanju vakcinisanja protiv covida 27. decembra, a prvi su na redu domovi umirovljenika, objavile su u srijedu njemačke vlasti.

– Savezni ministar zdravstva Jens Spahn obavijestio je Konferenciju ministara zdravstva (GMK) o odobravanju i o planiranoj isporuci BioNTechova vakcine. Vakcinisenje protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2 počet će 27. decembra, navodi se u saopštenju odbora tijela koje okuplja sve ministre zdravstva njemačkih saveznih zemalja. Dodaje se da će vakcinisanje početi u “domovima umirovljenika”.

Lako je moguće da će u drugim zemljama EU-a cijepljenje početi kad i u Njemačkoj koja trenutačno predsjeda Unijom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da 27 zemalja EU-a mogu “istog dana početi” kampanju vakcinisanja protiv covida nakon odobravanja Pfizer-BioNTechova cjepiva.

Pod njemačkim pritiskom Europska agencija za lijekove (EMA) saopštila je da će odluku o sudbini Pfizer-BioNTechova vakcine donijeti 21. decembra – sedam dana ranije nego što se planiralo. EK će nakon analize mišljenja regulatora i konzultacije sa zemljama članicama (što može potrajati nekoliko dana) izdati odobrenje o uvjetnom stavljanju na tržište Unije.

Francuski premijer Jean Castex izjavio je da će vakcinisanje u Francuskoj početi “već zadnje sedmice u decembru” ako se “za to steknu uvjeti”.

Vakcina koje su u suradnji proizveli američki laboratorij Pfizer i njemački BioNTech prvo je koje je odobreno u stanovitom broju zapadnih zemalja, među kojima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, gdje su ovih dana obavljena prva vakcinisanja, ali i u mnogim drugim zemljama poput Meksika i Saudijske Arabije.

Izvor:Hina

Najčitanije