20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

SO Tivat poništila više odluka bivše vlasti – pokušali da gradsku imovinu namjeste nekome pod maskom brige za sport

Sjednica SO Tivat

Preko sedam sati trajala je rasprava na današnjoj sjednici SO Tivat u najvećoj mjeri posvećana poništavanje nekoliko odluka bivše lokalne DPS-SD-HGI vlasti, a koje po ocjeni aktuelne NP-BF-GB uprave, nisu u interesu grada ili su nelegalno donešene.  Zanimljivo, za ukidanje dijela ovih odluka danas su glasale i SD i HGI kao članice nekadašnje vladajuće koalicije.

Tako je lokalni parlament pored ostaloga, poništio odluku bivše vlasti i dodjeli prostorija u vlasništvu Opštine nekim NVO, među kojima su i Omladinski klub Tivat blizak bivšoj opštinskoj sekretarki za mlade, sport i socijalna pitanja Darki Ognjanović (DPS), odnosno „NVO „Crnogorski atelje realistične umjetnosti“ iz koja stoji slikar Vladimir Jovićević, sin bivše sekretarke za finansije Rajke Jovićević (DPS). Poništena je i „Odluka o osnivanju kancelarije za integraciju romske i egipćanske populacije sa teritorije Opštine Tivat i sufinansiranju plana i programa rada“ jer kako je istaknuto, ona nije donešena na pravno valjan način i kontradiktorno je regulisala finansiranje te kancelarije u kojoj je inače, bivša vlast angažovala svoje aktiviste iz redova romske-egipćanske populacije.

„Ukoliko ugasite ovu kancelariju biće to na štetu ugleda Opštine jer smo za dobru praksu pomoći RE populaciji 2016. dobili međunaroronu nagradu“-upozorila je Jovanka Laličić (DPS), na što joj je v.d. sekretarka za društvene djelatnosti  Borka Mršulja (BF) odgovorila da će aktuelna uprava grada nastaviti da pomaže ovoj poulaciji i obezbjeđuje im besplatne udžbenike i prevoz do škole.

Najviše rasprave vođeno je oko ukidanja Odluke o osnivanju akcionarskog društva za sportske djelatnosti “Sportski kompleks Arsenal Tivat“ koju je bivši saziv SO Tivat donio krajem juna. Iz aktuelne vlast su objansili da se u međuvremenu  nije postupalo po ovoj odluci jer Opština kao osnivač nije izvršila procjenu vrijednosti nepokretne imovine koju kao svoja akcijski kapital unosi u novu firmu, nije uplatila 25.000 eura gotovine na račun ove firme niti je u predviđenom roku od 60 dana (jer DPS to nije stigao da završi prije izbora 30.avgusta) donešen Statut i imenovani organi upravljanje nesuđenim novim opštinskim preduzećem u kojem je bivša vlast htjela da udomi još svojih simpatizera i članova.

Po toj odluci inače, Opština bi na na AD prenijela više miliona eura vrijedne nekretnine u vlansištvu grada – glavni i pomoćni teren FK Arsenal koji je inače, kako su poručili odbornici aktuelne vlasti, vrlo sumnjivi poslovao i dobijao novac iz gradskog budžeta mimo pravila. Ta pojava, kako se čulo, posebno je upečatljiva od početka 2018. kada je na čelo FK Arsenal došao DPS-u bliski tivatski biznismen Rado Arsić, a kojem je bivši gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) za potrebe tog kluba, mimo pravila i sredstva opredijeljenih za sport, davao na desetine hiljada eura gradskog novca. Odbornici DPS usprotivili su se ukidnaju odluke o prenošenju gradskog i pomoćnog stadiona na novu firmu ističući da iza nje „stoji zdrava ekonosmka logika i potreba da se finansiranje sporta podigne na veći nivo“, jer bi kako su objasnili, Opština u toj firmi zadržala većinski paket akcija, dok bi se manjinski paket prodao na tržištutu i tim novcem finasirao FK Arsenal.

„Firma je formirana pred izbore da bi se u njoj uhljebili poltrini DPS i nastavilo rasipanje gradske imovine. FK Arsenal po nalazu interne revizije koju smo u međuvremenu odradili, ima 108.500 eura dugovanja što ukazuje da se sumjivo poslovalo u tom klubu. Zamislite da primjenimo logiku DPS-a da Opština bude glavni finansijer profesionalnog kluba u Velikoj Britaniji, pa da recimo, grad Mančester fiansira tamošnje klubove United i City gradskim novcem“- istakao je Miomir Abović (NP) dok je Sanja Vuković (NP) navela da je Arsenal od Opštine od kraja 2017. do danas umjesto budžetom predviđenih ukupno 325 hiljada eura, dobio čak 444 hiljade eura, od čega čak 138 hiljada iz tekuće budžetske rezerve „i to mimo sredstava koja su bila određena za sport i kojima su imali pristup drugi sportski klubovi“.

Da Arsenal nije radio zakonito i da ima mnogo neopravdanih troškova smatraju i Dejan Risnačić (NP), Vlado Brguljan (NP) i Igor Petković (SD) dok je Abović istakao da je interna revizija pored ostaloga, utvrdila da je rukovodstvo Arsenala nezakonito trećem licu iznajmljivalo opštinsku imovinu – ogradni zid oko stadiona kojeg je firma bliska tadašnjem predsjendiku UO kluba, onad koristila u komercijalne svrhe. On je kazao da su u klubu zaposleni neki prepoznatljivi podržavaoci DPS-a poput pripadnika tivatske policije Duška Obradovića koji je imenovan za tehničkog direktora Arsenala i mjesečno za to dobija 300 eura. Risančić je kazao da je Arsenal jedinstveni primjer sportskog kluba gdje se više novca trošilo na zaposlene i upravu nego na igrače, dok je gradonačelnik Željko Komnenović (NP) naglasio da je bivša vlast odlučila da osnuje AD „Sportski kompleks Arsenal Tivat“ iako nema Elaborata o ekonomskoj opravdanosti te firme, niti je njeno osnivanje predviđeno Strateškim planom razvoja Opštine.

Bivši gradonačelnik Siniša Kusovac kazao je da su pare Arsenalu mimo onih koje su mu odobrene u sklopu redovnih sredstava za sport, davali legalno kao „pozajmice iz tekuće budžetske rezerve, a ako ih oni ne vrate, to im se odbijalo od redovnih sredstava za narednu godinu“. On međutim, nije odgovorio kako je davao novac Opštine klubu koji po nalazu revizora, godinama nije usvajao finansijske ni izvještaje o svom radu.

Sjednica SO Tivat

„Arsenal je iz nepoznatih razloga, posljednjih godina bio povlašćem u odnosu na sve druge sportske klubove u Tivtu, ali je to manji problem od onoga što se zapravo krilo iza ove odluke koju danas ukidamo. Opština je naime, trebala da svoje velike nekretnine ogromne vrijednosti jer se one nalaze na izuzetno atraktivnoj lokaciji uz Porto Montenegro, prenese jednom klubu gdje se u ovako zamišljenom AD, otvara ogroman prostor za zloupotrebe i manipulaciju jer se jednoj, kako iz izvještaja revizora vidimo lošoj upravi kluba, daje ogromna opštinska imovina “ -kazao je Aleksandar Đurović (SDP).

Nakon duže rasprave, SO je glasovima vladajuće večine, ali i odbornika SD i HGI, dala saglasnost za odustajanje od ulaganja revizije u tri pravosnažno presuđena drugostepena postupka koje su vlasnici uzurpirane privatne imovine na Klačini pokrenuli prije dvije godine Opštine. Odbornici NP i BF optužili su bivšu vlast da je nepotrebno i namjerno gradu po ovom osnovu nanijela veliku štetu jer je bivši gradonačelnik Kusovac početkom 2019. iznenada sa dnevnog reda sjendice SO povukao već dogorenih devet vansudskih poravnanja sa mještanima Krtola za zemlju koja im je uzuriprana radi gradnje PPOV. Tada je bilo dogovoreno da se mještanima na rate plati zemlja po cijeni od 88 eura za kvadrat, ali je Kusovac odbio da to učini i insistirao je na nastavku sudskih sporiva, pa su sada stigle i prve pravosnažne i izvršne presude po kojimna će Opština platiti Krtolajnima zemlju mnogo skuplje – od 100 do 145 eura za kvadrat, uz dodatne velike izdatke za sudske troškove i kamate.

„Samo po osnovu ova tri spora koje danas završavamo odustajući od insistiranja na reviziji jer to jednostavno ne možemo dobiti na sudu, pričinjena je šteta od 131.171 eura za budžet u odnosu na ono što bismo građanima platili da se ispoštovao dogiovor o vansudskim poravnanju sa kraja 2018. Imaomo još šest ovakvih postupaka i procjena je da će kada se i oni okončaju, ukupna šteta po Opštinu zbog toga što neko iz bivšeg rukovoodstva nije želio da se dogovovori sa sopstvenim građanima, samo u nepotrebnim sudskim i troškovima kamata, biti najmanje 800.000 eura“- kazao je v.d. sekretar za finansije Jovan Brinić (NP).

„Treba biti jednostavan i skroman, a ne filozofirati“- odgovorio je Kusovac dodajući da kao gradonačelnik, nije imao zakonsko pravo da sklapa vansudska poravnanja prije dobijanja pravosnažnih presuda o vrijednosti sporne imovine. Njegovu tvrdnju međutim, demantivala je direktorica Direkcije za imovinu Rita Mitrović (DPS) istakavši da Zakon o državnoj svojini dozvoljava vansudska poravnanja u situaciji kada je izvjesno da će na sudu država ili opština pretrpjeti veću štetu.

„Ovim sada mi samo kupujemo vrijeme i izbjegavamo blokadu računa jer svi ti ljudi koji su dobili pravsnažne i izvršne presude mogu sada u bilo kojem trenutku da angažuju izvršitelja i blokiraju račun Opštine“- kazala je Mitrović dok je Dejan Risančić Kusovcu i Laličićevoj porućio da „prekinu da sada izigravaju dušebrižnike koji tobože, brinu o novcu Opštine“.

„Mogli ste sve ovo završiti prije dvije giodine što bi nas koštalo 1,2 miliona i to bi građanima platili na rate. Niste to htjeli jer ste Krtoljane time kažnjavali što ne glasaju za DPS, iako ste tada imali na raspolaganju 2 miliona eura gradskog novac u Atlas banci, a koje ste u međuvremenu izgubili u njenom stečaju. Sada ste nas doveli do višestruko većih iznosa koje moramo platiti i opasnosti da se Opštini blokira račun pa nemojte ovdje da izigravate nekakve dušebrižnike prema gradu kojeg ste uprospastili“- istakao je Risančić.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije