20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka priprema jače kontrole na granicama

Njemačka policija na granici – Foto: Hannes P. Albert/dpa

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova priprema dodatne kontrole na granicama sa Poljskom i Češkom za uspešniju borbu protiv krijumčara migranata, najavila je ministarka Nensi Fezer (Nancy Faeser).

“Kao prvo, pripremamo stacionarne kontrole. Reč je o dodatnim kontrolama”, rekla je Fezerova, dodajući da onda “treba videti šta će to doneti”.

Ministarka je rekla da je za nju važno da na prostoru duž granica bude osoblja, pošto će u suprotnom doći do pregrupisavanja pa će ljudi moći preko granice na drugim mestima.

“Ako uhvatimo krijumčare, to će značiti puno pošto trenutno imamo utisak da svaki četvrti ili peti dospe u zemlju preko krijumčara”, rekla je Fezerova.

Ona je ipak naglasila da je efikasno rešenje za migrantsku situaciju moguće samo na evropskom nivou, naime sa “pograničnom kontrolom na spoljnim (granicama EU), a ne na unutrašnjim granicama”.

U Bavarskoj od jeseni 2015. postoje povremene stacionarne kontrole prema Austriji. Nemačko ministarstvo o kontrolama obaveštava Evropsku komisiju i periodično produžava mandat kontrola.

Dozvola za takve kontrole mora se mesec dana unapred zatražiti od Brisela, a za granicu sa Poljskom i Češkom Nemačka ih još nije tražila.

Nemačka policija je u utorak ujutro pronašla više od 100 Sirijaca za koje se pretpostavlja da su u Nemačku stigli preko krijumčara.

Policija je uhapsila tri žene i dvojicu muškarca, izjavio je portparol policije za dpa. “Svo petoro su takođe Sirijci”, rekao je dodajući da su i uhapšeni tražioci azila i međusobno su u srodstvu.

Osumnjičeni šverceri su, kako se navodi, naplaćivali po 3.000 do 7.000 evra za ilegalni ulazak u Nemačku. Osim za kriminalno udruživanje i krijumčarenje ljudi, optuženi su i za pranje novca – od nezakonitih prihoda kupovali su, na primer, zlatni nakit.

Izvor:dpa

Najčitanije