16 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka s Poljskom i Rumunjskom radi na izvlačenju ukrajinskog žita

Polje pšenice, ilustracija
Foto: Tomas Jakubauskas / Shutterstock

Njemačka pomaže Poljskoj i Rumunjskoj u prilagodbi njihovih željeznica kako bi se omogućio izvoz milijuna tona žita zaglavljenog u Ukrajini zbog ruske blokade morskih luka, izjavila je u ponedjeljak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Njemačka pomaže Poljskoj i Rumunjskoj u prilagodbi njihovih željeznica kako bi se omogućio izvoz milijuna tona žita zaglavljenog u Ukrajini zbog ruske blokade morskih luka, izjavila je u ponedjeljak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Željezničke pruge treba modernizirati, potrebni su nam pravi teretni vagoni – njemačka vlada radi na tome s mnogim drugim akterima, rekla je Baerbock prije sastanka s kolegama iz Europske unije u Luksemburgu.

Jasno je da u konačnici sigurno nećemo moći izvući sve žitarice, ali ako uspijemo osloboditi barem dio, preko raznih ruta, to će svakako pomoći u trenutku kada se suočavamo s ovim globalnim izazovom, poručila je njemačka ministrica diplomacije. Ukrajina i zapad optužuju Moskvu da hranu koristi kao oružje dok Moskva blokadu pripisuje ukrajinskim minama u Crnom moru i sankcijama Rusiji.

Izvor:Hina

Najčitanije