17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka uvodi kontrole na granicama prema Poljskoj i Češkoj

Migranti na granici Njemačke i Poljske Foto: LISI NIESNER / Reuters

Njemačka vlada spremna je uvesti kontrolu na granici s Poljskom i Češkom. Odluka je donesena nakon što je vlada kancelara Sholtza mjesecima odbijala zahtjeve oporbe i saveznih pokrajina na istoku zemlje, koje su najviše na udaru imigrantskog vala. U prvih osam mjeseci u Njemačku je stiglo oko 200.000 izbjeglica, što je više nego cijele prošle godine.

– U borbi protiv krijumčarenja migranata pomoglo bi uvođenje stacionarne granične kontrole. U tu svrhu pokrenuli smo hitne mjere. Osnovali smo Operativni centar za analizu kriminala krijumčarenja pri Saveznoj policiji te novu radnu skupinu s Poljskom i Češkom. Uz to, proširujemo zakonske mogućnosti za oduzimanje boravišnih dozvola krijumčarima ljudima, rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

– Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj, dodala je Faeser u razgovoru za dnevnik “Welt am Sonntag”.

Ona je rekla da već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim područjima koje će se nadopunjavati sa stacionarnim kontrolama na samoj granici.

Faeser je istodobno rekla kako se ne smije očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj riješiti problem ilegalnih migracija.

– Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebali pridonijeti smanjenju broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku, rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova.

Faeser je mjesecima odbijala zahtjev oporbe i saveznih pokrajina na istoku Njemačke koje su na udaru sve snažnijeg vala izbjeglica koje u posljednje vrijeme pojačano dolaze preko Češke i, prije svega, Poljske. Ovakve kontrole još od 2015. postoje i na njemačko-austrijskim graničnim prijelazima.

Najavu Faeser da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca i demokršćanska oporba.

Kako javlja javni servis ARD, u posljednje vrijeme tzv. Balkanska ruta do Njemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske. Kao razlozi za promjenu rute navodi se pojačana kontrola na granici Hrvatske prema BiH kao i stroži režim registracije izbjeglica u Austriji.

Njemačka se boji ponavljanja migrantske krize

Faeser je rekla da je jedan od razloga povećanja broja izbjeglica i činjenica da sporazum između Europske unije i Turske o sprječavanju odlaska izbjeglica prema EU-u trenutačno ne funkcionira.

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj, a vlada je signalizirala oporbi da teži nadstranačkom rješenju tog pitanja.

Vlasti strahuju da bi brojevi ulaska migranata u državu mogli dosegnuti razmjere iz kriznih godina 2015. i 2016. kada je u Njemačku stiglo više od milijun izbjeglica, mahom iz Sirije.

Gradovi i općine već mjesecima šalju apele na saveznu vladu da zaustavi priljev izbjeglica zbog popunjenosti prihvatnih kapaciteta i probijanja financijskih okvira.

Najčitanije