19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemci nisu adekvatno održavali opremu dok su upravljali postrojenjem?

PPOV postrojenje na Klačini u Krtolima kod Tivta

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih vida za opštine Tivat i Kotor (PPOV) kojim rukovodi istoimena firma u vlansištvu dva grada, tokom prošle godine je na tretman primilo ukupno 2.690.712 kubika neprerađene otpadne vode. To je za neštro preko 532 hiljade kubika, ili oko šestinu manje nego 20129. godine što je još jedan dokaz loše prošlogodišnje turističke sezone zbog pandemije kroonavirusa i sa time smnjenje potrošnje vode i proizvođenja otpadnih voda u turističkom sektoru dva grada.

Od količina koje je PPOV na Klačini preradilo u prošloj giodini, 45% ili 1.218.719 kubika je stiglo iz Tivta, a 55% ili 1.471.993 kubika iz Kotora. Nakon tretmana tzv. SBR tehnologijom u postrojenju na Klačini, prečišćena otpadna voda se ispušta u more preko podmornog ispusta u zalivu Trašte.

Zbog smanjenog priliva otpadnih voda na prečišćavanje, PPOV je lani proizvelo i znatno manju količinu kanalizacionog mulja kao nusprodukta procesa prečišćavanja. Mulja je lani bilo 944,53 tone, a a njegovo odvoženje i odlaganje u Albaniju, PPOV je partnerima iz te države platilo skoro 80 hiljada eura.

Prema izvještaju o radu PPOV za 2020., analize koje su kontinuirano vršene pokazale su da PPOV zadoivoljava sve standarde kada je u pitanju kvalitet prečišćavanja otpadnih voda, odnosno da se ne nakon tretmana u postrojenju, one u more ispuštaju sa parametrima koji su svi daleko ispod maksimalno dozvoljenih limita za tu kategoriju voda. Problem koji PPOV ima međutim, odnosni se na povećan sadržaj morske soli u kanalizacionom vodama, posebno onima iz Kotora koje dolaze na tretman, a koje se ne mogu eliminisati u konačnoj prerađenoj otpadnoj vodi da bi se ona nesmetano mogla koristiti za zalivanje budučih golf terena na Luštici kao što je to prvobitno bilo planirano.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor – foto Boka News

Inače, PPOV koje zapošljava osam radnika, je prošle godine imalo ukupne prihode od 389.275 eura što je 93,4% plana jer je računalo da ćeta firma za 2020. na ime dotacija za rad, iz budžeta opština Tivat i Kotor dobiti ukupno 416.600 eura. Ukupni poslovni rasshodi ove firma lani su iznosili 372.232 eura.

Postrojenje za prečišćavanje otpandih voda kapaciteta 75.000 ekvivalent-.stanovnika, vrijedno 10,25 miliona eura, sagradila je 2016. .godine njemačka firma WTE koja je njime i upravljala do jula prošle godine kada je te poslove preuzela kotorsko-tivatska firma PPOV. Uprkos tome što radi već nekoliko godina, postrojenje na Klačini još nije dobilo upotrebnu dozvolu jer njegov tehnički prijem još nije završen. Firma „Nik Com“ iz Nikšića koja je bila angažovana za obavljenje poslova tehničkog prijma, prvobitno je dostavila izvještaj da su svi radovi na izgradnji PPOV-a izvedeni kvalitetno i stručno u skladu sa važećim propisima i standardima, da bi kansije dostavila nove izvještaje koji ukazuju na niz nedostataka koje po njima, ima ovo skupo plaćeno postrojenje.

„Tehnički prijem postrojenja postaje ozbiljan prioblem i neizvjenso je kada će biti završen.“- naveo je u izvještaju o radu PPOV za 2020. izvršni direktor te firme Radoje Vučević. Završetak tehničkog prijema, uslov je da PPOV zvanično dobije upotrebnu dozvolu bez koje ono radi već skoro pet godina, kao i tzv.vodnu dozvolu. Uprkos tome što nije prošlo tehnički prijem niti ima upotrebnu ni vodnu dozvolu, tivatsko-kotorsko PPOV je lani od Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (RAE) dobilo „Licencu za upravljanje komunalnim vodama – upravljanje i rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, kao i zvaničnu saglasnost RAE   na cijenu usluga prečišćavanja otpadnih voda od 0,1986 eura po kubiku, a po kojem će ono tu uslugu naplaćivati tivatskom, odnosno kotorskom preduzeću Vodovod i kanalizacija. RAE je stoga PPOV-u odobrio regulatorni priohod i troškove poslovanja za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 672-700 eura, od čega je 592.700 eura odobreni regulatorni prioghod od dva opštinaka vodovoda za prečišćavanje planiranih ukupno 2,98 miliona kubika otpadnih voda, a 80.000 eura dotacvija za investiciono održavanje postrojenja koju će iz svojih buđžeta uplatiti opštine Tivat i Kotor.

Kompanija PPOv kako se navodi u Vučevićevom izvještaju, ima velike probleme sa nedostatkom sredstava za pravovremeno održavanje opreme na potrojenju i nabavku odgovarajuće količine rezervnih djelova. Zanimljivo je da je iako je samo postrojenje stario nepunih pet godina i iako je njime u većini tog vremena upravljala njemačka firma WTE koja ga je i izgradila, ono već sada ima velike tehničke probleme sa opremom. Izvršni direktor Radoje  Vučević name u svom izvještaju naglašava da je „u dosadašnjem radu postriojenja problem predstavljalo stanje opreme, prvenstveno zbog neadekvatnog održavanja iste u prethodnom periodu, nepovoljnog radnog okruženja, nedovoljnog pridržavanja preporuka izdatih od proizvođača opreme, važećih standarda i dobre prakse u ovoj oblasti“.

Izvor:S.L.

Najčitanije