35 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor Art konferencija : Da li je Crna Gora spremna za Evropsku prijestonicu kulture 2028?

Irena Kregar Segota foto D.Bijelic

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju konferenciju Rijeka 2020 u četvrtak, 15. jula, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 11 časova. Govornici konferencije biće NJ.E. g. Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Irena Kregar Šegota, direktorka Rijeka 2020.

U 2020. godini, kada Hrvatska predsjedava Evropskom unijom, najveća hrvatska luka, Rijeka, bila je središte bogatog nacionalnog i evropskog kulturno-umjetničkog programa, grad-domaćin umjetnicima svjetske, evropske i hrvatske kulturne scene. Rijeka je bila Evropska prijestonica kulture. U sklopu projekta Evropske prijestonice kulture, Rijeka je gradila i otvarala nove zgrade i objekte kulture sufinansirane sredstvima fondova Evropske unije, donoseći više od 600 kulturno-umjetničkih i ostalih događaja, u čijem je stvaranju učestvovalo više od 250 kulturnih ustanova i organizacija iz Hrvatske i 40 drugih zemalja Evrope i svijeta.

Predsjednik Opštine Budva je početkom godine predložio da gradovi Boke, predvođeni Budvom, konkurišu za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine. Kako bi propitali realne mogućnosti i perspektive ove ideje, pozvali smo u goste predstavnike Rijeke i Novog Sada koji su već prošli cijelu proceduru, da nam prezentuju njihovo iskustvo. – istakli su iz PR službe Festivala.

Biografije učesnika svih konferencija možete pronaći na zvaničnom sajtu festival, www.kotorart.me, a sljedeća konferencija pod nazivom Novi Sad 2022 planirana je za 20. jul.

Ulaz na konferenciju je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.

Najčitanije