15 C
Kotor

Slušaj online radio

Norvežani grade prvi brodski tunel i zaobilaze najopasnije područje za brodove

Norveški dužnosnici dali su zeleno svjetlo za potpuno financiranje onog što će postati prvi tunel za brodove u svijetu kojim će se zaobići jedno od najopasnijih područja za brodove duž norveške obale.

Brodski tunel Stad bit će probijen kroz 1,7 milja stijene na najužoj točki poluotoka Stad, i brodovi veličine Hurtigrutenovih obalnih parobroda mogli bi njime nesmetano prolaziti.

Ono što je fascinantno je da se ne očekuje da će se prolaskom kroz tunel uštedjeti na vremenu već da brodovi sigurnije plove kroz more Stadhavet, gdje se spajaju Sjeverno i Norveško more. Stadhavet more se smatra jednim od najeksponiranijih i najopasnijih područjima za brodove uz obalu Norveške, s ponekad i više od 100 olujnih dana godišnje i opasnom kombinacijom vjetrova, struja i valova.

Prema izvješćima, od kraja Drugog svjetskog rata 33 ljudi izgubilo je živote u tom području.

Norveška televizija NRK navodi da je norveška vlada odobrila 2,7 milijardi NOK koliko je potrebno za projekt. Sredstva će se osigurati u dvije faze počevši od 2018. godine pa do 2029. godine, javlja NRK.

Norveški Obalna uprava, koja je odgovorna za projekt, kaže da će gradnja uključivati konvencionalno pjeskarenje pomoću podzemnih platformi za bušenje i platformi paleta, koje će se koristiti za uklanjanje oko 3 milijuna kubičnih metara čvrste stijene s planine.

O ideji za rutu kroz Stad već je razmišlja desetljećima, no u posljednjih nekoliko godina nakon brojnih studija definirala se najbolja ruta. U 2013. godini, norveški parlament je izdvojio milijardu norveških kruna za projekt u posljednjem razdoblju Nacionalnog plana za promet 2014.-2023.

Dimenzije brodskog tunela Stad bit će dug 1,7 kilometara, visok 37 metara i širok 26,5 metara.

Vrijeme izgradnje procjenjuje se na oko 3 do 4 godine, no ukupni projekt mogao bi obuhvatiti više od desetljeća od njegovog mogućeg početka 2018. godine.

Osim što pruža sigurniju rutu za pomorce, tunel će također služiti kao turističku atrakciju s potencijalom za nadzemni most koji će biti otvoren za javnost.

Najčitanije