13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova donacija Opštine Herceg Novi: Interaktivna pametna tabla za OŠ “Milan Vuković” vrijedna 4.000 eura

Foto Opština HN

Nakon osnovnih škola „Dašo Pavičić“, „Orjenski bataljon“ i „Ilija Kišić“, interaktivnu pametnu tablu dobila je OŠ „Milan Vuković“. Riječ je o donaciji Opštine Herceg Novi preko Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, u cilju promocije talentovanih učenika i unapređenja uslova za rad sa mladim darovitim Novljanima.

Kako je podsjetila sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, realizacija ovog projekta počela je prije tri godine, a poticajima predviđenim Pravilnikom o pružanju pomoći talentovanim učenicima, lokalna samouprava i sekretarijat na čijem je čelu nastoje da obezbijediti bolje uslove za rad.škole.

-Iako lokalna samouprava nema direktne nadležnosti kada je u pitanju organizacija rada u vaspitno-obrazovnim ustanovama, kao odgovorna lokalna samouprava smatramo da je naš zadatak da pomognemo i unapredimo mogućnosti u ovom segmentu rada sa našom decom, rekao je Zambelić Pištalo i podsjetio da u ovu školu tada nije bilo ulaganja, a Opština Herceg Novi je u prethodnom periodu pomogla nabavku novih računara.

Vrijednost ove donacije je nešto više od 4.000 eura, a izvjesno je da će u narednoj školskoj godini i SŠ Ivan Goran Kovačić dobiti donaciju od Općine u vidu opremanja jednog ili dva kabineta, rekao je Zambelić. Pištalo.

Prema riječima direktora OŠ „Milan Vuković“ Mare Vujinović, dolaze nove generacije učenika i nova vremena, pa treba imati razumijevanja za nova interesovanja i napredak koji se danas stvara kod mladih ljudi.

Foto Opština HN

– Nastava se ne može podjednako održavati danas i prije 30 ili 40 godina, posebno u smislu sredstava za rad. Ne možemo imati dobrog profesora a da on nema šta da radi, ili da se oslanja na potrošni materijal bez ikakvih savremenih sredstava za rad 2022. godine. Moramo pratiti trendove i tokove i voditi računa o tome da sadašnje generacije budu tehnički mnogo pismenije od naše – one teoretski mogu imati manje znanja, a praktično mnogo više, rekao je Vujinović i dodao da je ovo samo početak misije stvaranja adekvatnih uslova. za posao.

– Ići ćemo ka cilju da omogućimo profesoru da bude cijenjena osoba u učionici i da ima sa čime da radi, jer će studenti više cijeniti svog profesora kada on u određenim trenucima nije bespomoćan u učionici. Nijedan zanat se ne može bez alata, pa i našeg učiteljskog, rekao je Vujinović i uputio riječi zahvalnosti Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, što je dosljedno i pokazalo u svako razumijevanje za ovu školu i uslove u kojima je radila.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije