18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova tivatska vlast nastavlja da se obračunava sa naslijeđem DPS-ove uprave grada

Tivat – mikophotography

Nova tivatska vlast kreće u izmjenu ili ukidanjje više kontroverznih odluka bivše DPS-SD-HGI uprave grada.

Tako je administracija gradonačenika Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje) za predstojeću sjednicu lokalnog parlamenta 16.decembra, pored ostaloga, pripremila i predloge o stavljanju van snage triju odluka koje je donijela prethodna vlast za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS).

Nova vlast koju čine građanske liste Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Bošović-časno i odgoviorno za bolji Tivat“ predlaže stavljanje van snage odluke bivše uprave o dodjeli prostorija za rad  sportskoj organizaciji šah klub „Mimoza“ i nevladinim organizacijama „Kolo srpskih sestara Kontesa Ekaterina Prevlačka-Tivat“, „Crnogorski atelje realistične umjetnosti Tivat“ i „Omladinski klub Tivat“. Ta odluka inače, donešena je dvadeset dana pred lokalne izbore 30.avgusta koji su DPS, SD i HGI u Tivtu izgubili, a tada je izazvala dosta prašine u javnosti jer su prostorije u objektu nekadašnjeg šoping centra na Seljanovu koji je u vlasništvu Opštine, dobili i „Omladinski klub Tivat“ – NVO koja je bliska DPSu i bivšoj opštinskoj sekretarki za mlade, sport i sovcijalna pitanja Darki Ognjenović (DPS), te NVO „Crnogorski atelje realistične umjetnosti Tivat“ iza koje stoji slikar Vladimir Jovićević, sin tadašnje opštinske sekretarke za finansije i budžet Rajke Jovićević (DPS). Sve to inače, urađeno je u situaciji kada mnoge druge NVO i afirmisani tivatski umjetnici nemaju prostoroje za rad koje bi im obezbijedila ili plaćala lokalna samouprava.

„U članu 2 stav 3 predmetne odluke propisano da će troškove za radove oko preuređivanja i uređenja i eventualne rekonstrukcije objekta ranijeg Šoping centra snositi Opština Tivat. Kako sredstva za navedene  potrebe nisu obezbijeđena u budžetu za 2020.god. i ne planiraju se u budžetu za 2021.god. to se i ne mogu stvoriti uslovi za useljenje imenovanih subjekata u predmetni objekat“- stoji u obrazloženju odluke kojom gradonačelnik Komnenović traži stavljanje van snage odluke o „kućenju“ o trošku Opštine, dijela organizacija i NVO bliskih DPS-u.

Komnenović predlaže i stavjanje van snage „Odluke o osnivanju kancelarije za integraciju romske i egipćanske populacije sa teritorije Opštine Tivat i sufinansiranju plana i programa rada“ a koje je, glasovima odbornika DPS i HGI,  usvojena u februaru ove odluke. U ovoj kancelariji angažovani su aktivisti DPS-a Ljuljeta Baljaj Vukčević i Džafer Brahimi, a samu odluku je pripremio Sekretarija za mlade, sport i socijalna pitanja kojim je tada rukovodila Darka Ognjanović. Ovu odluku, posebno sa stanovišta načina na koji je regulisano finansiranje nove Kancelarije, tada su osporili odbornici SD kao članice vladajuče koalicije, ali su je DPS i HGI i pored toga izglasali.

„S obzirom da je članom 5 navedene odluke propisano da će se Kancelarija odnosno programi i planovi sufinansirati iz budžeta opštine, te da je članom 6 iste predviđeno da se sredstva dodjeljuju na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Predsjednik Opštine jednom godišnje i to početkom budžetske godine što je samo po sebi kontradiktorno odnosno u suprotnosti, kao i da pored toga nisu planirana sredstva za navedene potrebe u budžetu za 2021. godinu, ima se smatrati da su stvoreni uslovi za stavljanje van snage predmetne odluke.“- obrazložio je gradonačelnik Komnenović svoju inicijativu za ukidanje ove Kancelarije.

Aktuelni tivatski gradonačelnik predložio je i da se van snage stavi i Odluka o o osnivanju akcionarskog društva za sportske djelatnosti “Sportski kompleks Arsenal Tivat“ koju je bivši saziv SO Tivat donio krajem juna. Komnenović naglašava da se u međuvremenu nije postupalo po ovoj odluci jer Opština kao osnivač nije izvršila procjenu vrijednosti nepokretne imovine koju kao svoja akcijski kapital unosi u novu opštinksu firmu, nije uplatila 25.000 eura gotovine na račun ove firme niti je u predviđenom roku od 60 dana (jer DPS to nije stigao da završi prije izbora 30.avgusta) donešen Statut i imenovani organi upravljanje nesuđenim novim opštinskim preduzećem u kojem je bivša vlast htjela da udomi još svojih simpatizera i članova. Stoga aktuelna vlast NP-BF-GB predlaže i da se stavi van snage odluka o formiranju preduzea „Sportski kompleks Arsenal“.

REALIZUJU DPS-OVU ODLUKU O RAZMJENI NEKRETNINA SA CRKVOM

I dok tri odluke bivše vklasti namjerava da stavi van snage, aktuelna tivatska gradska uprava za narednu sjednicu SO predlaže i donošenje jedne, ranije već dogovorene i pripremljene odluke, ali od koje je bivša DPS-om predvođena gradska uprava odustala nakon što je izbila politička kriza oko Zakona o slobodi vjeroispovjesti, a DPS, SD i HGI s tim u vezi, ušle u otvoreni sukob sa Crkvom.

Riječ je o odluci o razmjeni zemljišta Opštine Tivat i Pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske po kome će grad Mitropoliji u KO Nikovići ustupiti parcelu površine 4.405m2 radi proširenja groblja kod crkve Svetog Spasa u Krtolima i dio druge parcele u površini od 2.165m2 radi brisanja tereta „zabrana otuđenja i opterećenja“. U zamjenu za te parcele ukupne površine 6.570 kvadrata, Opština Tivat će od Mitropolije dobiti pet parcela iste ukupne novčane vrijednosti, takođe u Krtolima i to u KO Gošiči i KO Đuraševići, ukupne površine 6.493 kvadrata. Zanimljivo je da je ovaj postupak razmjene zemlje između Opštine Tivat i Mitropolije počeo još u martu 2012. te da je u međuvremenu svoju zakonom neophodnu formalnu saglasnost na njegovo sprovođenje, u oktobru 2018. dala i Vlada Crne Gore premijera Duška Markovića (DPS). Sve to je u međuvremenu blokiralo „rat“ koji nje izbio između DPS-a i Crkve zbog Zakona o slobodi vjerosipsovjesti, pa nova tivatska vlast tek sada u djelo sprovodi ranije već preuzetu DPS-ovu obavezu.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije