23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova vlast vraća dugove i završava projekte koje joj je ostavio Kusovac

Tivat – panorama

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) utvrdio je Nacrt Programa uređenja prostora za 2021. godinu, ukupne vrijednosti 6,95 muliona eura i stavio ga na javnu raspravu koja traje do 14.januara.

Zbog pandemije koronavirusa centralni okrugli sto sa zainteresovanom javnošću neće biti održan, već će se javna rasprava sprovesti u elektronskoj formi i dostavljanjem pisanih predloga i sugestija lokalnoj upravi Tivta.

U nacrtu Programa stoji da će Optina ove godine za ekspropijaciju privatne imovine građana izdvojiti ukupno 3,3 miliona eura, od čega najviše – čak 2,5 miliona eura za zemlju mještana Krtola koju je prije pet godina bivša tivatska lokalna DPS-SD-HGI vlast, uzurpirala na Klačini, kako bi tamo izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Pored ovoga, još 550 hiljada eura izdvojiće se za ekspropijaciju privatne imovine prema već dospjelim obavezama, odnosno projektima koje je takođe započela bivša tivatska gradska uprava, ali nije izmirila te obaveze prema građanima.  Za ekspropijaciju po osnovu privođenja planova namjeni, odnosno incesticije koje će realizovati aktuelna uprava grada koju čine koalicijia građanskih listi NP-BF-GB, opredijeljen je iznos od 243.750 eura.

Opština planira da ove gidine izdvoji ukupno 228.490 eura za izradu razne projektne dokumentacije ii njenu revizuju, a opet će najveći dio tog novca otići na projekte kojima se u kampanji za lokalne izbore u Tivtu prošle godine hvalila bivša DPS-SD-HGI vlast, ali ih nije platila. Tako će aktuelna gradska uprava izmiriti čak 44.700 eura za izradu glavnog projekta rekonstrukcije zgrade Osnovne škole „Branko Brinić“ u Radovićima, 18.150 eura za izradau glavnog projekta rekonstrukcije područnog odjeljenja OŠ „Drago Milović“ u Gradiošnici, te još ukupno 8.990 eura za usluge revizije projekata za škole u Radovićima i Gradiošnici, odnosno revizije projekta rekonstrukcije podrušnog odjeljenja OŠ „Drago Milović“ u Donjoj Lastvi.

Za izgradnju novih saobraćajnica predviđeno je 1,47 miliona eura od čega najviše – 1,15 milona eura za gradnju MR 2 pristupne saobraćajnice turističkom  kompleksu Luštica Bay u Krtolima. To je inače, još jedna od niza obaveza koju je novu, ostavila stara vlast predvođena DPS-om, a koja je inače, lani raspisala tender za izbor izvođača radova na MR 2 saobraćajnici, iako je prethodno nenamjenski spiskala nešto preko 900 hiljada eura koje joj je za realizaciju tog projekta, uplatila Vlada bivšeg premijera Duška Markovića (DPS). Sa ukupno nešto preko 314 hiljada eura, aktuelna tivatska vlast namjerava da konačno, izgradnjom njene treće faze, završi saobraćajnicu u naselju Cacovo koju je bivša DPS-SD-HGI uprava gradila, ali nije završila, pune četiri godine.

Za sanaciju lolanih puteva opredijeljen je iznos od 175,5 hiljada eura i dodatnih 15.000 eura za postavljanje saobraćajne signalizacije.

Iznos od ukupno 557 hiljada eura biće opredijejen za završetak tri projekta izgradnje novih javnih gradskih objekata- sve listom takođe nezavršene „zaostavštine“ bivše gradske uprave predvođene smijenjenim gradonačelnikom Siniđom Kusovcem (DPS): prve faze šetališta u Krašićima, prve faze šetališta na Belanima i kompleksa sportskih terena u Donjoj Lastvi. Za rekonstrukciju kule srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Lukovič koju je takođe najavljivala, ali ni započela nije bivša vlast, Opština će ove godine izdviojiti nešto manje od 92 hiljade eura.

Na otplatu kredita na ranije realizovanim fazama III i V izgradnje vodovodne i komunalne infrastrukture, tokom ove godine biće potrošeeno ukupno 832 hiljade eura, dok je za ostale manje projekte, izgradnju potpornih zidova i kanala atnosferske kanalizacije, u programu uređenja prostora za 2021. opredijeljen iznos od još oko nepunih 290 hiljada eura.

Što se izvora finansiranja tiče, u Nacrtom Programa uređenja prostora Opštine Tivat za 2021. stoji da će se novac obezbijediti naplatom naknade za uređenje građevinskog zemljišta (komunalijama) u iznosu od 2 milione eura, 1,95 miliona odnosi se na „ostala budžetska sredstva“, dok će 3 miliona eura „doći“ iz dugoročnog kredita kojeg će Opština uzeti kod komercijalnih banaka.

Izvor:S.L.

Najčitanije