8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove mjere: Vani do 22 sata, otvaraju se bašte kafića u 10 gradova…

Od četvrtka, 1. aprila, produžava se vrijeme slobodnog kretanja građana do 22 sata. Bašte ugostiteljskih objekata otvaraju se u Podgorici, Baru, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Andrijevici, Pljevljima, Beranama, Ulcinju i Cetinju, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Pojasnila je se za stolom u baštama kafića mogu da sjede dva gosta, uz poštovanje razmaka od metar i po između stolova, dok muzika nije dozvoljena. Mjere, kako je navela ministarka na konferenciji za medije, važe do 9. aprila. Međugradski saobraćaj i dalje je zabranjen.

Produžava se i radno vrijeme maloj privredi (prodavnicama, salonima, buticima, fizerskim i kozmetičkim salonima, zanatlijama…). Umjesto do 20 časova, radiće do 21 čas, naglasila je ministarka.

U isto vrijeme, od sutra se dozvoljava, u cjelosti, regularan rad ugostiteljskim objektima u Budvi i Tivtu. Radno vrijeme i njima je do 21 čas.

“Muzika, kao što inače nije dozvoljena na teritoriji cijele države, nije ni u ugostiteljskim objektima u Budvi i Tivtu”, dodala je Borovinić Bojović.

Tržni centri se neće otvarati ove nedjelje.

Zabrane međugradskog saobraćaja ostaju na snazi.

Ministarka je saopštila i da Nikšić i Šavnik ostaju zaključani jer oni, kako je navela,  i dalje imaju preko dvije hiljade zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

“I što se tiče mjera u ostalim opštinama, i one ostaju nepromijenjene. Uslovi za ulazak u Crnu Goru ostaju isti”, saopšteno je.

Smanjen broj testiranih

Ministarka zdravlja saopštila je da se broj testiranih na dnevnom nivou smanjio na nekih 13 odsto.

Ona je rekla da je uspješnost liječenja od koronavirusa značajno veća u Crnoj Gori u odnosu na brojne razvijene države svijeta.

Ona je zamolila građane da poštuju epidemiološke mjere.

“Moramo da zajedniči shvatimo ulogu svakog pojedinca lično. Poštovanjem mjera nesumnjiv će biti doprinos svakog pojedica”, kazala je ministarka i apelovala na građane da se vakcinišu i poručila da je svaka vakcina bezbjedna i efikasna.

Trend pada hospitalizovanih

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Ljiljana Radulović, naglasila je da Crne Gora ima nisku stopu letaliteta.

“To znači da možemo da se pohvalimo i kvalitetom pružene zdravstvene zaštite”, dodala je ona.

Radulović je kazala da je u KCCG trenutno hospitalizovan 151 kovid pacijent, od čega su 24 pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji, a troje na mehaničkoj.

“Brojke potvrđuju trend pada hospitalizovanih pacijenata, ali i broj pacijenata kojima je potrebna asistirana ventilacija”, rekla je Radulović.

Tri kovid pacijenta su djeca, koji su sa lakom kliničkom slikom, te je iz predostrožnosti predložena njihova hospitalizacija.

Martin Ćalasan, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, saopštio je da će eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa (mala matura) održaće se 13, 14. i 15. aprila.

Dodao je da će 24. aprila biće organizovan maturski ispit u srednjim školama, a 8. maja ostaje termin polaganja ispita iz prvog stranog jezika, 19. maja iz matematike.

Najčitanije