26 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, psihologije i knjiga za djecu.

Na velikom književnom platnu, nalik uzbudljivom filmu, nižu se neočekivane slike i razglednice u pričama nove zbirke Ljubice Arsić Ti i ja smo bili par. Epizode oparovima koje je sudbina spojila ili koje će razdvojiti mahom su obični ljudi u neobičnim okolnostima, ljubavnici, prijatelji, muževi i žene u braku što im izmiče, ali i poznate ličnosti, poput Pekića, Crnjanskog, Save Šumanovića, u kojima je autorka prepoznavala osobenosti zajedništva sa još jednim bićem, preispitujući fenomene ljubavi i potčinjenosti, zavisnosti i odanosti, zanosa i zablude. Izdavač je Laguna.

Kao i Džon Fante, čije je delo u punoj meri otkriveno posle njegove smrti, Natanijel Vest je tek 60-ih godina proglašen za jednog od najznačajnijih američkih pisaca u periodu između dva rata. Mis Lonliharts je ekspresionistička crna komedija o novinaru koji u svojoj kolumni, pod pseudonimom Mis Lonliharts (Gospođica Usamljenasrca) odgovara na pisma čitalaca i na kraju poklekne pod teretom ljudskih patnji. I posle devedeset godina od objavljivanja ova knjiga ostala je izuzetno moderna, kao jedan od najboljih romana egzistencijalističke književnosti 20. veka. Izdavač je Lom.

Bioskopska promišljanja Kventina Tarantina je raspamećujuće zabavna, opasno inteligentna knjiga o filmu, jedinstvena i kreativna kao i ostala djela čuvenog scenariste i reditelja. Pored toga što se ubraja među najslavnije savremene sineaste, Kventin Tarantino je možda osoba koja sa najviše entuzijazma širi ljubav prema filmu. Godinama je napominjao da će se na kraju posvetiti pisanju knjiga o filmovima. Kucnuo je čas za to, a Bioskopska promišljanja odgovor su svim željama i nadama njegovih strasnih poklonika i ljubitelja filma. Izdavač je Laguna.

Poza autorke Meg Vulicer intrigantna je drama koja je privukla veliki broj čitalaca zbog teme kojom se bavi, ali i zbog osobenog stila kojim Vulicerova piše. Pol i Rouz Melou napisali su seksualni priručnik koji je postigao ogroman uspjeh. Njihovo četvero djece između 6 i 15 godina starosti zbog toga osjeća stid, često želeći da promijene imena ili roditelje. Taj priručnik je s jedne strane postao besteler i promijenio nabolje seksualni život mnogih koji su knjigu pročitali, pa shodno tome i njihove partnerske odnose generalno, ali je porodicu samih autora promijenio na potpuno drugačiji način. Izdavač je Portalibris.

Jovanka Orleanka Ketrin Čen je roman koji sveobuhvatno pripovjeda o životu Jovanke Orleanke, od djetinjstva ispunjenog radošću i nasiljem do njenog strelovitog uspona do slave vodeći bitku na dva fronta: na bojnom polju predvodeći francusku vojsku i na dvoru hvatajući se ukoštac sa izdajničkom politikom kraljeve svite. Jovanka izaziva gnijev i sumnju sa svih strana i postaje ranjiva zaslijepljena slavom i sopstvenom ambicijom, a njena legenda i mit, poput njenog imena, ulaze u vječnost. Izdavač je Laguna.

Prije  dvadeset godina autor knjige Navike uspešnih ljudi Brendon Berčard postao je opsjednut traženjem odgovora na ova pitanja: Zašto neki pojedinci i timovi uspijevaju brže od ostalih i šta motiviše ljude da uopšte posežu za višim nivoima uspješnosti, te koje su to navike koje im pomažu da najviše napreduju? Poslije opsežnog prvobitnog istraživanja i decenije rada u ulozi vodećeg instruktora uspješnosti, Berčard je pronašao odgovore, koje nudi u ovoj kjizi. Izdavač je Sezam book.

Srpske narodne bajke – Serbian folk tales knjiga je na srpskom i engleskom jeziku koja nam omogućava da zakoračimo u čudesan svijet srpskog folklora. Čitaćemo o djevojci koja je bila mudrija od cara, o vladaru koji se stidio svog izgleda i o čovjeku koji je krenuo u potragu za svojom sudbinom. U ovom ljupko ilustrovanom dvojezičnom izdanju uživaće čitaoci svih uzrasta koji vole da maštaju ali i da unaprijede svoje poznavanje engleskog jezika. Izdavač je Laguna.

Najčitanije