20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi broj Hrvatskoga glasnika na čak 114 stranica

HG

Iz štampe je izašao novi, 189. broj Hrvatskoga glasnika, koji više od dvadeset godina izdaje Hrvatsko građansko društvo Crne Gore iz Kotora.

Novi broj „glasila Hrvata Crne Gore“ izlazi u proširenom izdanju, na čak 114 stranica, donoseći suvremeniji i sadržajniji koncept.

Vodeća tema novog izdanja je Bokeljska mornarica i povijesno potpisivanje sporazuma o suradnji između kotorske matice ove drevne organizacije s podružnicama u Tivtu i Herceg Novom te hrvatskim bratovštinama „Bokeljska mornarica 809“ iz Splita, Rijeke, Pule i Zagreba.

Novi broj donosi opširnu reportažu o jednoj od najsvečanijih proslava blagdana svetoga Tripuna u novijoj povijesti, koji se ove godine uz prisutnost brojnih domaćih i inozemnih vjernika slavio 1215. put. Zajedništvu kojim je obilježen ovogodišnji „Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori“ dan je poseban akcent, kao i Tripundanskom balu koji tradicionalno priređuje Hrvatsko građansko društvo.

Hrvatski glasnik u 189. broju donosi presjek značajnih društveno-političkih događaja i susreta, zatim stručne autorske članke o povijesti i tradiciji hrvatskoga naroda Boke kotorske te sportske i kulturne sadržaje, a posebna pažnja pripada karnevalu u Donjoj Lastvi, fešti istinske tradicije.

Za novi broj Hrvatskoga glasnika govore potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, savjetnica hrvatskoga ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić, predstavnici hrvatskih bratovština „Bokeljska mornarica 809“ Luka Perković, Tomislav Brguljan i Timor Šatara, zatim Branka Bezić Filipović, najjužnije predstavljena hrvatska autorica na svijetu, arhitektica Marija Nikolić u ime Kulturnoga zavičajnog društva „Napredak“ iz Gornje Lastve te Melita Ramljak-Ciko, organizatorica donjolastovskih karnevalskih svečanosti.

Urednik Hrvatskoga glasnika je Nikola Dončić.

Tiskanje časopisa potpomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i Marko Franović, hrvatski dobrotvor iz Australije.

Najčitanije