19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi projekat Inicijative mladih sa invaliditetom Boke

Inicijative mladih sa invaliditetom Boke

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) želi da utiče na donosioce odluka u Kotoru kako bi osobe s invaliditetom i članovi njihovih porodica dobili najpotrebnije usluge socijalne i dječije zaštite (USDZ), što je njihovo zakonsko pravo.  Kroz projekat “Omogućiti socijalnu inkluziju OSI u Kotoru” prikupićemo, analizirati i javno objaviti podatke o potrebama za tim servisima, što će biti prvi korak ka njihovom trajnom uspostavljanju.

Opšti cilj ovog projekta, čija implementacija je započela 1. februara 2021. godine, je da se doprinese povećanju socijalne inkluzije OSI u Kotoru, dok će se kroz specifični cilj, u periodu od devet mjeseci, stvoriti preduslovi za razvoj i pružanje USDZ za OSI i članove njihovih porodica, u skladu sa realnim potrebama a uz podršku javnosti i partnerstvo zainteresovanih strana. To znači da ciljne grupe projekta nijesu samo OSI i članovi njihovih porodica, već i lokalne i državne institucije, organizacije OSI, mediji, kao i opšta javnost zainteresovana za ova pitanja.

Pravo na usluge socijalne i dječije zaštite zagarantovano je brojnim aktima, ali ga, zbog  institucionalnih, finansijskih i barijera u informacijama i procedurama, OSI i članovi njihovih porodica ne mogu ostvariti. I dok, s jedne strane, ovo dovodi do socijalne isključenosti i pasivizacije OSI, nedostatak podataka o njihovim realnim potrebama onemogućava donosioce odluka da adekvatno planiraju, razvijaju i sprovode javne praktične politike. Upravo ćemo ovim projektom pokrenuti rješavanje navedenih problema u Kotoru. Kroz projekat “Omogućiti socijalnu inkluziju OSI u Kotoru” prvi put u toj opštini, identifikovaćemo, zatim sistematizovati i na adekvatan način predstaviti podatke o potrebama OSI i članova njihovih porodica za USDZ. To će, vjerujemo, omogućiti zagovaranje pred nadležnim institucijama za sprovođenje mjera i aktivnosti na planiranju, uspostavljanju i redovnom pružanju najpotrebnijih usluga. Onim OSI i članovima njihovih porodica, kojima je to najpotrebnije, izaći ćemo u susret pružanjem najpotrebnije USDZ u periodu od četiri mjeseca, dok se sa donosiocima odluka i zainteresovanim stranama ne nađe dugoročno rješenje. Vjerujemo da će sve ovo doprinijeti i da se OSI iz Kotora aktiviraju i uključe u borbu za svoja prava.

Projekat “Omogućiti socijalnu inkluziju OSI u Kotoru” trajaće devet mjeseci, a podržan je kroz Program malih grantova za organizacije civilnog društva u okviru Projekta „SOCIETIES 2 – Podrška organizacija civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu, 2. faza“, kojeg finansira Evropska unija, a koji je podržan od strane Caritasa Crne Gore.

Najčitanije