9 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani smeće voze u Bar, mještani upozoravali na požar

Požar na Deponiji

Hercegnovsko preduzeće Čistoća, umjesto na privremenu deponiju Tisove grede u zaleđu grada, smeće odvozi na deponiju Možura u Baru. Od kada se prije pet dana zapalila deponija obustavljeno je odlaganje otpada na Tisovim gredama. Požar je juče, zahvaljujući i kiši, najvećim dijelom ugašen, ali su  mještani  Ubala u čijoj je neposrednoj blizini deponija Tisove grede,  kategorični  da neće dozvoliti odlaganje otpada, sve dok ima dima, koji, kako kažu, pokazuje da u unutrašnjosti deponije još gori smeće. Zahtjevaju i da se načelnik Službe zaštite i spasavanja, Zlatko Ćirović tvrdi da ne postoji opasnost da se požar proširi van deponijei zahvati zelene površine. Vatrogasci su odmah po dojavi da je izbio požar  sa oko 95 hiljada litara vode i 850 litara pjene uspjeli da ga lokalizuju.

Novi režim odvoženja smeća,  Čistoću će koštati 24 eura po jednoj toni, a dnevno se prikupi  u prosjeku oko 55 tona otpada. “Finansijski i tehnički , zbog dotrajalosti vozila, neodrživo je  da se otpad vozi do Možura”, upozorio je, za Radio Herceg Novi,  direktor DOO Čistoća Herceg Novi,  Vladimir Arsić.

On kaže da su intenzivirani radovi na nasipanju pjeska i zemlje na deponiju kako bi se požar ugasio u potpunosti. Vjeruje da će se za desetak dana naći rješenje, jer, kako kaže postoji dio deponije koji je “siguran” za odlaganje otpada.

Požar na Deponiji

Arsić je o požaru obavijestio istražne organe zahtjevajući da se ispitaju razlozi zbog kojih je došlo do požara na Tisovim gredama, odnosno na dijelu gdje se odlaže građevinski otpad.

Mještani Ubala tvrde da su još prije mjesec ipo upozoravali lokalnu upravu i nadležne iz Čistoće na mogućnost požara na deponiji. Ogorčeni su jer za sve što se dešava na deponiji zbog čega podljedice trpe i mještani i priroda do sada niko nije pozvan na dogovornost.

Dragan Vuković tvrdi da je prije mjesec i 20 dana upozoravao nadležne u lokalnoj upravi da deponija gori. Čak je slao i fotografije, ali nije bilo reakcije odgovornih. Kaže i da se smrad sa deponije osjeti na Ublima i Vrbanju.

Baždar: Nestručna sanacija deponije

Požar na Deponiji

Milovan Baždar, bivši predsjednik Odbora direktora preduzeća “Čistoća”, tvrdi da je zbog nestručnog i namjerno izmijenjenog ugovora o sanaciji otpada došlo do veoma ozbiljnih posljedica po životnu sredinu, naročito u okruženju deponije i zahvatu sela Ubla,

“Iz ugovora o sanaciji otpada između “Čistoće” i firme “Ivovoć”d.o.o. namjerno je izbačen dio koji shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima i opštinskoj odluci iz 2013.godine propisuje potrebnu količinu zemlje za zastiranje otpada.Time je omogućeno izvođaču da vrši sanaciju bez potrebne količine zemlje (5-7 puta manje), uz višestruko manje troškove”, navodi Baždar I tvrdi da je riječ o koruptivnom  ugovoru na štetu “Čistoće”, ali i svih građana Herceg Novog. Objašnjava da izvođač fakturiše “Čistoći”  200.000 eura godišnje, “uvijek prema količini otpada u tonama (7 eura/tona) kojeg kamioni Čistoće dovezu na deponiju, bez obzira na količinu zemlje koju je izvođač dužan osigurati radi zastiranja otpada”.

Riješenje odlaganja otpada izgradnja nove deponije

Rad deponija Tisove grede koja je u fazi zatvaranja i rekultivacije, produžen je do 2022 godine.  Agencija za zaštitu životne sredine produžila je rok za njeno zatvaranje do izgradnje nove sanitarne deponije Duboki do na Ublima. Još se očekuje građevinska dozvola iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Nova sanitarna deponija za opštinu Herceg Novi nalazi se na oko 400 metara  zapadno od regionalnog puta Ubli – Crkvice, na nadmorskoj visini od 1042metara. Udaljena je oko 700 metаrа od postojeće deponije Tisove grede nа Ublimа i 23 kilometra od grada.

Vrijednost buduće sanitarne deponije iznosi oko šest miliona eura, od čega bi u prvoj fazi bilo neophodno uložiti oko tri miliona eura.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije