17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljanima u Dvorani Park otkriveni podvodni arheološki lokaliteti

Podvodni kulturni-predjeli Crn Gore, Kovačević, Gačević, Luković – Foto RTHN

U okviru manifestacije “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore”, u Dvorani Park upriličeno je Veče sa istraživačima – roniocem Draganom Gačevićem, novinarom i publicistom Sinišom Lukovićem i podvodnim arheologom Darkom Kovačevićem, koji su prenijeli iskustva istraživanja podmorja Crne Gore.

Publika je mogla čuti veoma interesante priče od potopljenim brodovima Tihani, Zenta, torpeljarka austrougarske monarhije 76T, Dag, kao i potopljenoj britanskoj podmornici H3, ali i kako su određena otkrića promjenila stavove nekih naučnika, kao i istorijske činjenice.

Kako je informisao šef Laboratorije za arheologiju pomorstva (LAP), Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor, podvodni arheolog Darko Kovačević, akvatorijum Herceg Novog ima najveći broj lokaliteta podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori, koje su do sada otkrivene i identifikovane.

Podvodni-kulturni-predjeli-Crne-Gore-Vece-sa-istrazivacima- Foto RTHN

– Dragan Gačević i Siniša Luković su dva čovjeka koji su najviše doprinijeli, ne samo otkrivanju i identifikaciji, već i popularizaciji same teme pomorske istorije, podvodne arheologije, bez čijeg rada u prethodnom periodu, mi na Pomorskom fakultetu, ne bi mogli tako lako da osnujemo laboratoriju za arheologiju pomorstva, odnosno prvu akademsku jedinicu za proučavanje podvodne kulturne baštine – naveo je Kovačević.

Gačević i Luković su upoznali publiku sa prilikama i situacijom u proučavanju crnogorske podvodne kulturne baštine. Gačević je autor knjige “Podmorje Crne Gore”, dok je Luković svakodnevno pisao o potopljenim brodovima, kao i o problemima vezanim za istraživanje podvodnih arheoloških nalazišta.

Knjiga “Podmorje Crne Gore”, kako navodi Gačević, nastala je kao odgovor na mnogobrojnu literaturu koja donosi pogrešne podatke i činjenice o podvodnim pronalascima u Jadranu. On je pričao o tome kakva je strast koja ga stalno vuče da zaroni.

– Kad dugo godina ronite, pogotovo kada zaronite stotinu puta na neku olupinu, a ne znate o kom se brodu radi, ni pod kojim je okolnostima završio na dnu mora, nikako vam ne da da zaspite dok ne riješite koji je brod, o čemu se radi, da li je bilo žrtava ili ne, i šta ga je povuklo na dno – kazao je on.

Podvodni-kulturni-predjeli-Crne-Gore-Vece-sa-istrazivacima- Foto RTHN

Novinar Siniša Luković priča da njegova strast nije ronjenje u dubine mora, već u istorijska dokumenta, arhive, zapise, stare knjige.

– Najsretniji ste kada bacite malo svjetla na neke kontroverzne, nedovoljno istirijski poznate, stvari ili o nekim činjenicama koje nisu precizno utvrđene, da li je to nešto što se nalazi na dnu mora baš to na šta se sumnja ili eventualno nešto drugo – otkriva Luković.

Podvodni kulturni predjeli Crne Gore

U okviru istog programa, večeras u Dvorani Park biće prikazan dokumentarni film o brodu Tihani. Početak projekcije zakazan je za 19 sati.

Izvor:RTHN
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije